Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spor kolem Drábové pokračuje. STAN se pře s ministerstvem vnitra, věc možná skončí u soudu

Dana Drábová
Dana Drábová
Foto: Česká televize

Praha - Úspěch předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové ve volbách odstartoval spor, zda vysocí státní úředníci mohou být i krajskými zastupiteli. Patrně bude muset zasáhnout soud, případně se poopravit legislativa.

Shodli se na tom dnes v pořadu České televize Otázky Václava Moravce ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a předseda STAN Petr Gazdík.

Vnitro podle Chovance trvá na tom, že krajskými zastupiteli budou moci zůstat jen řadoví státní zaměstnanci. Vedoucí pracovníci si budou muset vybrat mezi prací v čele úřadů a působením v zastupitelstvu. Gazdík tento výklad odmítl. "Podle posudku experta na správní právo má přednost před volebním zákonem novější služební zákon, který souběh obou funkcí umožňuje," řekl Gazdík.

Ministr je osobně pro, aby vysocí státní úředníci mohli být řadovými krajskými zastupiteli. Podle Gazdíka by to mohla vyřešit rychle přijatá novela, jinak bude muset rozhodnout až soud.

Spor se týká i čtyř odborných ministerských náměstků z řad zvolených krajských zastupitelů. Jsou jimi náměstkyně pro řízení sekce regionálního rozvoje Klára Dostálová, náměstkyně pro řízení sekce veřejné správy Jana Vildumetzová z vnitra, náměstek pro řízení sekce vysokého školství, vědy a výzkumu Robert Plaga ze školství (všichni ANO) a náměstkyně pro mezinárodní vztahy Lenka Jurošková (ČSSD) z financí.

Témata:  Milan Chovanec Petr Gazdík Dana Drábová

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy