Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brady převzal od primátora Vokřála pamětní list Brna

Brno, pohled ze Staré radnicena Katedrálu sv. Petra a Pavla
Brno, pohled ze Staré radnicena Katedrálu sv. Petra a Pavla
Foto: MiZ, EuroZprávy.cz

Brno - Jiří Brady dnes dostal od brněnského primátora Petra Vokřála (ANO) pamětní list. Pomětník holokaustu obdržel během svého pobytu v ČR několik ocenění. Zpět do Kanady by měl strýc ministra kultury Daniela Hermana odletět v úterý.

Podnětem k řadě ocenění pro Bradyho se stal spor kolem neudělení státního vyznamenání tomuto pamětníkovi holokaustu. Aféru odstartovalo vyjádření Hermana (KDU-ČSL), podle nějž mu prezident Miloš Zeman pohrozil, že jeho příbuzného Bradyho vyškrtne ze seznamu oceněných, jestliže se ministr sejde s dalajlamou.

Brno se rozhodlo Bradyho ocenit vlastním způsobem a předalo mu pamětní list. "Je pro mě velkou ctí, že jsme vás mohli přivítat a máme možnost vám předat list jako výraz úcty k vašemu osudu a k tomu, jak jste potom žil. Jste pro nás vzorem," řekl Vokřál Bradymu. K chování prezidenta se nechtěl vyjadřovat. "Je to největší autorita v zemi, ale myslím si, že je v naší demokratické zemi nepřijatelné zacházet s lidmi jako pan Brady nebo dalajláma takovým způsobem, jak se s nimi v posledních dnech zacházelo. Morální principy by tady měly zvítězit nad těmi ekonomickými," řekl Vokřál.

Brady novinářům řekl, že posbíral mnoho ocenění v Americe, Německu, má také ocenění od královny, ale z rodné České republiky mu chybělo.

Brno lidem uděluje Cenu města Brna, čestné občanství a pamětní list. O ceně i občanství rozhoduje zastupitelstvo, které by do Bradyho odletu do Kanady nestihlo rozhodnout. Proto mu město udělilo pamětní list, který uděluje rada. Město ho nevyužívá často.

Témata:  Brno Petr Vokřál Jiří Brady 1

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy