Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Politická provokace. Herman je buddhistická reinkarnace Havla. Po televizní debatě se strhla ostrá přestřelka

Jan Zahradil na 24. kongresu ODS
Jan Zahradil na 24. kongresu ODS
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha – V nedělní Partii televize Prima vystoupil šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD), který se vrátil k pročínskému prohlášení ústavních činitelů i dění, které mu předcházelo. A celá debata měla dohru také na sociálních sítích.

Zaorálek v neděli prohlásil, že prohlášení bylo podle něj nutné, protože ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) nedodržel dohodu a s dalajlámou se sešel nikoli soukromě, ale oficiálně. „Šlo o hledání řešení v situaci, kdy Česká republika přestala držet slovo. Pan Herman ... si tady prostě dovolil něco, co bylo zborcením toho, co se dohodlo," uvedl Zaorálek, podle kterého by schůzka mohla být považována za „politickou provokaci". Herman však popřel, že by cokoliv slíbil.

Hostem ve studiu byl také europoslanec ODS Jan Zahradil. „Koukněte na to, fakt. Myslím, že jsem tam přiměl Zaorálka říct věci, co říct ani nechtěl. Ale pro mě to celkem vyjasnil. V souboji tvrzení Herman vs Zeman jsem váhal (protože víme, co Zeman umí). Ale v tvrzení Herman vs Zao, jakkoliv jsem se stokrát s tím druhým zhádal, mu v téhle věci pořád věřím víc, než rychlokvašené buddhistické reinkarnaci Havla," uvedl po debatě na Facebooku Zahradil.

„Ještě k tomu oficiálnímu vs neoficiálnímu přijetí a že je to vlastně jedno a že se ministr může scházet s kým chce atd. Není to jedno a nemůže. Dám vám praktický příklad a přečtěte si ho pozorně. Měl jsem tady v září na jednu konferenci pozvaného tzv. 'ministra zahraničí' Severokyperské turecké republiky, což je 'stát', který nikdo (s výjimkou Turecka) neuznává," píše Zahradil

Než tento politik přijel, kontaktovala prý Zaorálka kyperská ambasáda v Bruselu, protože Kypr v Praze svoji nemá. „Přišli dva pánové, abych jim slíbil, že se 'ministr' tady s nikým oficiálně nesetká, nebo budou proti tomu oficiálně protestovat a bude diplomatická nepříjemnost. Takže ok, slíbil jsem, s nikým se 'ministr' oficiálně nesetkal a o jeho neoficiálních schůzkách já oficiálně nic nevím (samozřejmě se uskutečnily). A byl klid. Tahle causa s dalajlámou je víceméně dtto, alespoň z formálně diplomatického hlediska," domnívá se Zahradil.

„A dynamický náboj celé situace je způsoben pohádkovým charakterem příběhu o střetu dalajlámy (hodný Havel) s Číňany (zlí komunisté) za asistence Zemana (nechutný zaprodanec), pak tam ještě vystupují různé epizodní postavy typu Herman (statečný okolojdoucí chasník) atd.atd.," rýpnul si na závěr europoslanec.

Témata:  Jan Zahradil Daniel Herman Lubomír Zaorálek

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Čeští hokejisté zdolali na úvod MS Finy 1:0 po nájezdech, rozhodl Kaše

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.