Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velké změny v jízdních řádech ČD: Bude více spojů a dražší jízdné

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: České dráhy

Praha - 11. prosince začne platit nový jízdní řád Český drah (ČD). Státní železniční dopravce vypraví o zhruba 117 spojů denně více, jízdenky budou opět dražší.

Mezi největší změny nového řádu patří zavedení nových expresních spojů na mezinárodní trase Praha - České Budějovice - Linec. Cestujícím z Prahy do Lince to přinese téměř hodinové zrychlení na čtyři hodiny a pět minut. Další změnou je zavedení přímých vlaků z Ostravy do Zvolena přes Banskou Bystricu.

Ve vnitrostátní dálkové dopravě mezi největší změny patří zrychlení cest na jih Čech v souvislosti se zavedením expresního spojení do Lince a rovněž do Luhačovic a Starého Města u Uherského Hradiště. Vlaky budou nově jezdit až 160kilometrovou rychlostí a projedou dosavadní zastávky v Července, Mohelnici a v Zábřehu na Moravě.

Zatím chybí rozvrh trati mezi Prahou a Brnem, o kterou má kromě Českých drah zájem RegioJet Radim Jančura. Rozhodnutí o tom, který dopravce a v kolik hodin bude na trase od prosince jezdit, záleží na Správě železniční dopravní cesty. Ta má pro uzavření jízdního řádu ze zákona čas do konce listopadu.

Jízdné se zvedne o koruny, u vzdáleností do 120 kilometrů má být dražší o korunu, u větších vzdáleností do čtyř korun. Jde o první zdražení po dvou letech a bude se týkat především obyčejného jízdného včetně zpátečních jízdenek a traťových jízdenek. Bez zdražení zůstanou poplatky za pořízení zákaznické in Karty, ceny celodenních síťových jízdenek, skupinových víkendových jízdenek, rezervací nebo dovozného za přepravu psů, jízdních kol a objemných zavazadel. Jízdenky za současné ceny budou k dispozici do 10. prosince.

Témata:  České Dráhy železnice

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 15:21

Maďarsko představilo své priority pro předsednictví v Radě EU

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy