Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sněmovní komise opět vyslýchá exdetektiva ÚOOZ Komárka

Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Sněmovní vyšetřovací komise k reorganizaci policie dnes pokračuje ve výslechu bývalého detektiva protimafiánského útvaru Jiřího Komárka, který před poslanci mluví potřetí. Komárek patří mezi kritiky policejní reformy. Při posledním slyšení před poslanci prohlásil, že začala na pokyn ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). Ministr jeho tvrzení popřel. Komise později přijala usnesení, podle něhož Komárkova tvrzení nejsou průkazná.

Komárek zatím před komisí mluvil 11 hodin. Při prvním slyšení v polovině srpna hovořil hlavně o tzv. Šlachtově zprávě, která se zaměřuje na sloučení protimafiánského a protikorupčního útvaru. Z různých dokumentů ji dával dohromady právě Komárek. Bývalý detektiv v minulosti nařkl policejního prezidenta Tomáše Tuhého z "brutálního" úniku informací z vyšetřování. Vzájemně na sebe podali trestní oznámení.

Při druhém slyšení na začátku září Komárek hovořil o tom, že sloučení útvarů nebylo plánovaným opatřením. Prohlásil například, že důvodem změn byla "předvolební schizofrenie". Cílem podle něho bylo paralyzovat činnost útvaru a odstranit jeho ředitele Roberta Šlachtu. Podle usnesení komise ale nepředložil přímé důkazy, které by jeho vyjádření potvrdily.

Předseda komise Pavel Blažek (ODS) před začátkem dnešního jednání novinářům řekl, že doufá, že Komárek svoji výpověď dokončí, aby mu mohli poslanci pokládat dotazy. Otázky na Komárka považuje za nutné. "Doufám, že se k tomu dnes dostaneme," řekl Blažek.

Reorganizace policejních útvarů vyvolala roztržku mezi koaličními ČSSD a ANO, kritizovali ji někteří žalobci. Komise se zabývá různými podezřeními souvisejícími s postupem policejního prezidia, policistů z protimafiánského útvaru i státních zástupců z olomouckého vrchního státního zastupitelství. Komise má čas na výslednou zprávu do konce ledna.

Zatím jsou naplánována tři další jednání. Nejprve by měl 10. listopadu před poslanci znovu promluvit bývalý šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta a poprvé vyšetřovatel Generální inspekce bezpečnostních sborů Milan Vaculík. O pět dní později chtějí poslanci vyslechnout žalobce Jarmilu Ošlejškovou a Petra Šeredu z olomouckého vrchního státního zastupitelství. Na závěr, 8. prosince znovu přijdou policejní prezident Tomáš Tuhý, jeho bývalý náměstek Zdeněk Laube a šéf olomouckého vrchního státního zastupitelství Ivo Ištvan.

Komise ještě bude rozhodovat, zda si nepozve premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), jehož výslech chce navrhnout poslanec Bohuslav Chalupa (ANO). Chalupa dnes novinářům řekl, že zatím neví, kdy výslech předsedy vlády navrhne. Záležet podle něj bude na počtu přítomných členů a politickém rozložení sil uvnitř komise. O návrhu se totiž musí hlasovat.

Témata:  Policie ČR Milan Chovanec Jiří Komárek

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy