reklama

Advokát Kroměřížské výzvy Jan Kalvoda označil za nejzávažnější prohřešek proti ústavě to, že v prohlášení společně jednali představitelé výkonné a zákonodárné moci. "Došlo k porušení principu dělby moci," uvedl dnes na tiskové konferenci.

Společné jednání komor Parlamentu je podle něj možné jen v podobě jejich společné schůze, nemohou ale jednat prostřednictvím společného prohlášení.

Sněmovna i Senát by měli podle iniciativy zvážit také možnost ústavního stíhání prezidenta. "Vyzýváme Senát, aby se touto záležitostí řádně zabýval, my mu chceme přispět argumenty, které pro tuto možnost svědčí," uvedl dnes mluvčí iniciativy Václav Němec. Projednání kritizovaného prohlášení v horní komoře požadují někteří senátoři, o svolání mimořádné schůze Sněmovny se stejným tématem by se mohli pokusit poslanci pravicové opozice.

Premiér Bohuslav Sobotka, předsedové Senátu Milan Štěch (ČSSD) a Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) a prezident Zeman v říjnovém prohlášení zdůraznili, že schůzky politiků s dalajlamou by se neměly považovat za výraz změny oficiální politiky Česka k Číně.