Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Desítky vysokoškoláků odmítly debatu se Zemanem. Akce se neobešla ni bez červených trenýrek

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Opava - Vysokoškolští studenti, kteří odmítli jít na besedu s prezidentem Milošem Zemanem na Slezské univerzitě, zcela zaplnili opavské Café Evžen. Návštěvníci kavárny poslouchali koncert skupiny Ladě a zhlédli krátký film o prezidentu Václavu Havlovi. Desítky studentů tak chtěly vyjádřit nesouhlas s tím, jakou prezident Zeman dělá politiku a jak rozděluje společnost. Ve stejné době 150 studentů zaplnilo aulu Slezské univerzity. Jeden z nich vytáhl červené trenýrky, jinak studenti proti Zemanovi přímo ve škole nijak neprotestovali.

Jedna z organizátorek protestní akce Jasmína Finkeová ČTK řekla, že byla mile překvapena tím, že se kavárna za několik minut zcela zaplnila. "Odpoledne se přemístíme dál, myslím si, že tam přijdou ještě další lidi a bude se to nést městem. Z toho, co tu načerpáme, tak si myslím, že všichni budeme mít dneska hezký den," řekla Finkeová.

Pedagog Slezské univerzity Petr Jančárek, který se akce v Café Evžen zúčastnil, řekl, že nešlo o bojkot prezidenta, ale o alternativní nabídku mimo univerzitní půdu. "Já si myslím, že nemá moc smyslu po někom házet vajíčka nebo nadávky, nebo se chovat stejně sprostě jako on. Má smysl nabízet alternativu a naší dnešní alternativou k vystoupení prezidenta Zemana na Slezské univerzitě je koncert skupiny Ladě," řekl pedagog.

Hostům kavárny promítl krátký film složený ze záběrů, o nichž řekl, že je natočil jako Havlův osobní filmař na konci jeho života. "Já jsem usoudil, že je dobré studentům připomenout jiného prezidenta, který může být jakousi laťkou pro ty současné nebo budoucí naše prezidenty," řekl Jančárek.

Zeman do auly na oficiální debatu se studenty přišel v doprovodu dosluhujícího hejtmana Miroslava Nováka (ČSSD) a rektora univerzity Pavel Tuleja. Studenti prezidentovi položili čtyři otázky. Ptali se například na jeho názor na nízkou volební účast či na americké prezidentské volby. Zeman uvedl, že je pro zavedení povinné volební účasti. Uvedl také, že pokud by byl občanem USA, volil by Donalda Trumpa.

Jako poslední se mikrofonu určeného pro dotazují chopil student audiovizuálního oboru Maxmilián Kubný. "Jaký máte názor na lidi, kteří svůj nesouhlas vyjadřují například červenými kartami a jinými symboly," řekl a nad hlavu zvedl červené trenýrky. "Važme si svých oponentů, pokud v debatě používají argumenty a ne spodní prádlo," řekl Zeman.

Kubný uvedl, že svým gestem chtěl vyjádřit nespokojenost s politikou hlavy státu. "Měl jsem problém s ochrankou. Dívali se na mě podezřele, šacovali mě. Spodní prádlo se mi podařilo ukrýt," řekl. Setkání ho zklamalo. "Vůbec žádné negativní dotazy k tomu, jak se pan Zeman chová, jak prezentuje svou mocenskou touhu. Kroutím hlavou," řekl.

Témata:  Miloš Zeman Opava

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy