Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel hrdina druhé světové války Stanislav Hnělička (†94)

Stanislav Hnělička
Stanislav Hnělička
Foto: BOŘIVOJ ČERNÝ / MAFRA / Profimedia

Praha - Zemřel hrdina z druhé světové války Stanislav Hnělička, pamětník bojů u Tobruku či u Dunkerque. Bylo mu 94 let. V roce 2005 dostal za bojové zásluhy od francouzského prezidenta Řád čestné legie.

"Bohužel zemřel další z druhoválečných veteránů, který za svou vlast bojoval v Africe i na západní frontě. Jeho příběh zůstane pevnou součástí historických tradic naší armády. Upřímnou soustrast rodině," uvedl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). 

Liberecký rodák Hnělička prožil dramatický útěk z okupované republiky, aby se nakonec dostal do Palestiny, kde se v lednu roku 1941 stal jedním z nejmladších vojáků 11. pěšího praporu - Východní pod velením Karla Klapálka. Zúčastnil se všech bojů na Středním východě až po Tobruk.

V roce 1944 se brigáda vylodila v Normandii a Hnělička se v jednotce druhého tankového praporu zúčastnil osvobozovacích akcí. Při jednom z útoků sám zajal celé družstvo německých vojáků.

Po válce začal podnikat, avšak po komunistickém puči přišel o firmu a byl uvězněn.

O roce 2007 se dočkal nejvyššího českého ocenění, od prezidenta Václava Klause obdržel Řád bílého lva. V roce 2011 byl povýšen na brigádního generála.

"Je zdrcující, že odchází další z významných veteránů druhé světové války. Pana generála Hněličku jsem znal osobně," napsal dnes náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

Témata:  úmrtí Armáda České Republiky Stanislav Hnělička

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy