Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

MF prověří nakládání svazu bojovníků s penězi státu

Ministerstvo financí
Ministerstvo financí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Ministerstvo financí chce prověřit, jak Český svaz bojovníků za svobodu (ČSBS) nakládá se státními penězi. Důvodem jsou informace o jeho údajném špatném hospodaření.

Uvedl to dnes Český rozhlas Radiožurnál. Vedení svazu tvrzení o plýtvání penězi odmítá, kontroly se nebojí. Pro letošní rok dostal spolek z rozpočtu přes šest milionů korun.

"Kritika je obrovská, samozřejmě se mi to nelíbí, necháme to prošetřit. Pokud se to potvrdí, samozřejmě budeme proti tomu," řekl rozhlasu ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Předseda ČSBS Jaroslav Vodička v reakci na to uvedl, že většinu peněz od státu využívá svaz na provoz, každý rok navíc odevzdává uzávěrku. Vzhledem k tomu se kontroly z ministerstva neobává.

Kritika ČSBS za činy jeho vedení v posledních měsících značně stoupá. Ze svazu navíc odešli nebo byli vyloučeni někteří členové, kteří vedení kritizovali. O informaci, co se ve svazu děje, požádal nedávno své podřízené i ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Současně připustil, že by jeho úřad přestal svaz podporovat. Ministerstvo v návrhu rozpočtu na příští rok počítá s podporou spolku ve výši 200.000 korun.

Témata:  Ministerstvo financí České republiky Český svaz bojovníků za svobodu

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy