reklama

V květnu se muže, který si ve vězení odseděl asi tři roky, zastal Ústavní soud (ÚS) a propustil ho na svobodu. Podle něj justice porušila mužovo právo na spravedlivý proces a nerespektovala princip presumpce neviny. Případem se měl znovu zabývat Krajský soud v Praze.

Zpravodajský web ČRo dnes uvedl, že po verdiktu ÚS podalo krajské státní zastupitelství na muže znovu obžalobu kvůli pokusu o vraždu policisty při domovní prohlídce. Krajský soud v Praze nařídil hlavní líčení, dozorující státní zástupkyně obžalobu ale stáhla, řekla rozhlasu mluvčí soudu Pavlína Bočková.

Státní zástupkyně Danuše Krejčová, která má kauzu na starosti, důvody stažení obžaloby rozhlasu nesdělila. Podle obhájkyně Kláry Samkové trestní stíhání muže ale neskončilo, dál je obviněným. O případném ukončení jeho stíhání musí rozhodnout policie nebo státní zastupitelství.

Incident se stal 10. prosince 2013, kdy Útvar rychlého nasazení zasahoval spolu s protikorupční policií v domě cizince a brzy ráno vyrážel jeho dveře beranidlem. Tento postup byl podle policistů nutný, protože měli informaci, že muž má legálně drženou zbraň. Občan Kosovské republiky Skender Bojku vystřelil ze vstupní haly domu přes hliníkové vchodové dveře.

Střela pronikla rámem a venku trefila člena zásahové jednotky do opasku a ochranné vesty v oblasti podbřišku. Zraněný policista nebyl v ohrožení života, k tomu však podle znalců přispěla náhoda. Obviněný Bojku se obhajoval tím, že považoval policisty za zloděje.