Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mimořádné volby vyhráli většinou nezávislí

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - V šesti obcích a pražské městské části Nedvězí si lidé v sobotu při mimořádných volbách vybrali nová zastupitelstva místo těch, která se před časem z nějakých důvodů rozpadla.

Většinu míst v nich obsadí nezávislí kandidáti. Svůj hlas odevzdalo v průměru 67 procent voličů. Nejméně lidí přišlo k volbám v Nedvězí, nejvíce v Hradcích na Českobudějovicku. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu.

Ve volbách do sedmi zastupitelstev lidé vybírali mezi 108 kandidáty, z nich si zvolili 23 mužů a 16 žen. Jejich průměrný věk je podle ČSÚ 46,5 let.

V obci Hradce na Českobudějovicku odvolilo téměř 87 procent lidí. Vítězem tam bylo sdružení nezávislých kandidátů, které v pětičlenném zastupitelstvu obsadí tři místa. Doplní je dva zastupitelé ze sdružení My pro Hradce. Třetí subjekt, sdružení Vaše Hradce, ve volbách neuspělo.

V Josefově na Sokolovsku dali voliči nejvíce hlasů současnému starostovi Janu Onakovi. V sedmičlenném zastupitelstvu přesto budou mít převahu jeho odpůrci, kteří do voleb postavili tři uskupení a získali čtyři mandáty. Onakovo sdružení Iniciativa občanů za rozvoj obce Josefov bude mít dva mandáty a jeden mandát získali Nezávislí za rozvoj obce. K volebním urnám přišlo v obci 74 procent voličů.

Zhruba stejný počet lidí dorazil k volbám v Újezdu u Plánice na Klatovsku, kde sedmičlenné zastupitelstvo obsadí Sdružení nezávislých kandidátů v čele s Milanem Moudrým. Konkurenční kandidát Jindřich Gregora se do zastupitelstva nedostal.

Témata:  volby Volby komunální

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:38

Mrazivé noční počasí až do odvolání. Výstraha platí téměř pro celou zemi

Mrazivým počasím začne i nadcházející týden, do jehož začátku zbývá pár hodin. Teploty budou v noci klesat pod nulu téměř na celém území republiky, platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy