Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V pražské Novodvorské ulici se přemnožila legionella

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - V domech v Novodvorské ulici Praze se ve vodě přemnožila bakterie legionella. Rozvody teplé vody jsou od pátku dezinfikovány, opatření potrvá jeden měsíc.

Vodu je možné používat, nedoporučuje se ale sprchování hlavy a obličeje, vyplývá z oznámení společnosti Pražská teplárenská. Bakterie může způsobit zdravotní komplikace včetně těžkého zápalu plic.

Ředitelka odboru hygieny obecné a komunální z pražské hygienické stanice Vladimíra Zárubová dnes ČTK řekla, že jde o obvyklý postup a není to nic výjimečného.

"Legionella se objevuje, když uděláte rozbor, velmi často, protože je to bakterie, která žije v teplé vodě na nečistotách, které jsou jednak v potrubí a jednak u koncových uživatelů," uvedla. "Občas se na to přijde. Tam, kde se o tom ví, je vhodné nějak konat," dodal vedoucí oddělení obecné a komunální Matěj Čermák.

Nadměrné množství bakterie bylo zjištěno ve vnitřních rozvodech teplé vody ve dvou objektech v Novodvorské ulici, které jsou napojené na předávací stanici v Jílovské ulici. Z té je zásobován blok objektů Jílovská, Novodvorská, Mariánská a U Koupadel. Zadavatelem opatření je bytové družstvo Klíče.

Témata:  legionelóza voda

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy