Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž se v hotelu nakazil legionellou. Nákaze podlehl

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Zlín - Okresní soud ve Zlíně dnes začal řešit případ čtyřiatřicetiletého Pavla Šindolára z Prahy, který byl provozním ředitelem hotelu v Březůvkách na Zlínsku, kde se ve vodě objevila nebezpečná bakterie legionella.

Podle policie po pobytu v hotelu předloni zemřel na nemoc způsobenou touto bakterií jeden cizinec a další muž onemocněl. Obžalovaný je stíhán pro obecné ohrožení a těžké ublížení na zdraví. Podle státního zástupce Jana Zubka totiž hosty v hotelu ubytovával i poté, co se ve vodě legionella objevila a hygienici mu provozování hotelu zakázali.

Pokud bude uznán vinným, hrozí mu až deset let vězení. Šindolár, který je ve vazbě, u soudu svou odpovědnost přiznal. Uvedl však také, že hotel chtěl mít otevřený i přes problémy jeho majitel.

Bakterii zjistili hygienici v pitné a teplé vodě v hotelu laboratorní analýzou. Provozovatel podle obžaloby hotel nezavřel, navíc na internetu dál nabízel zvýhodněné pobyty. Podle policie tak ohrozil minimálně 36 lidí.

Šindolár řekl, že udělal většinu úprav, které požadovali hygienici, například ve sprchách či chemické ošetření vody. Na dotaz soudu, proč nerespektoval nařízení hygieniků, řekl, že "neumí odpovědět". "Bylo mi řečeno, že všechno je opraveno z 80 procent a že hotel mám otevřít. Kdyby byl hotel můj, tak bych to neudělal," uvedl. Hosté hotelu podle něj o problémech nevěděli.

U soudu to potvrdil i pětapadesátiletý muž, který po návštěvě hotelu onemocněl, nejdříve měl jen vysoké teploty, poté začal ztrácet stabilitu a špatně mluvil. Do nemocnice ho odvezla záchranná služba, upadl na dva měsíce do komatu, poté byl měsíc na jednotce intenzivní péče a další měsíc na rehabilitačním oddělení, kde se začal postupně učit znovu chodit. Dosud navštěvuje lékaře, bere léky a byla mu přiznána invalidita třetího stupně, nepracuje. Podle jeho obhájce byl několikrát blízko smrti.

Muž u soudu uvedl, že se jim s přítelkyní hotel při příjezdu nezdál, zejména kvůli pachu a čistotě. Podle znalce Václava Dostála, specialisty na infekční nemoci a epidemiologii, je souvislost onemocnění poškozeného s pobytem v hotelu v Březůvkách jednoznačná. "Pokud by nedostal adekvátní lékařskou péči, mohl by i zemřít," řekl ČTK Dostál.

Témata:  legionelóza hotely soudy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy