Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauza Brady zastínila další neudělené vyznamenání, o kterém se nemluví

Udělování státních vyznamenání prezidentem Milošem Zemanem dne 28. října 2016
Udělování státních vyznamenání prezidentem Milošem Zemanem dne 28. října 2016
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Kauza neudělení vyznamenání Jiřímu Bradymu zastínila všechna další ocenění, které měl udělit nebo udělil prezident Miloš Zeman v pátek 28. října. Jedním z lidí, kteří také měli dostat vyznamenání a neobdrželi jej, je ale například i geolog Václav Cílek.

Cílek byl před půl rokem osloven poslanci, kteří ho prezidentovi navrhli na medaili Za zásluhy. "S nominací jsem souhlasil, pak se nic dalšího nedělo," popsal Českému rozhlasu Cílek postup.

"To, že mne prezident nevybral, mi hodně ulehčilo situaci. Když jsem viděl kamarády a kolegy rektory, kteří na Hrad pozvání nedostali, tak bych tam stejně jít nemohl. Prezident mě tak ve své státnické moudrosti chytře vynechal," dodal.

"Celé se to zvrhlo na ano, ne. Přitom je tady celá řada lidí, kteří toho v oblasti obecného dobra udělali strašně moc. Nikdo o nich ale neví. Ti by si ocenění určitě zasloužili," tvrdí geolog.

Zmínil také legendární skupinu The Beatles, která se zasloužila o Britské impérium, a každého člena královna v roce 1965 vyznamenala Řádem. U nás se ale podle něj místo toho z 28. října stalo politikum, diskuse o tom, kdo na Hrad půjde a kdo ne.

Témata:  Václav Cílek státní vyznamenání Jiří Brady 1

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy