Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Kontroverzní klip hnutí Žít Brno a TOP 09 řeší žalobci, prý zavání rasismem

Klip vyvolal vlnu nevole
Klip vyvolal vlnu nevole
Foto: YouTube

Brno - „Vadí vám špína v politice?" „Ano, to mi vadí“. Právě to jsou slova z předvolebního klipu hnutí Žít Brno a TOP 09. Video vyvolalo ihned po zveřejnění bouřlivé emoce, nyní se jim zabývá také Nejvyšší státní zastupitelství. Podle České televize se tak děje kvůli rasistickému kontextu.

Prověřování klipu dnes ČTK potvrdil mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý. „K podrobnostem podání ani ke jménům v něm uvedeným se nebudeme vyjadřovat. Po vyhodnocení doručení podání rozhodneme o dalším postupu," uvedl Malý.

V klipu vystupuje lídr TOP 09 Jan Vitula a Matěj Hollan z Žít Brno, kteří umývají ve vaně radního Teplic Dominika Feriho (TOP 09), který má africké předky a je tmavé pleti. „Vadí vám špína v politice?" ptá se Vitula. „Ano, to mi vadí," odpoví Hollan se sprchovou hadicí v ruce. „Pojďme se té špíny zbavit," vyzve je Vitula a nasadí si žluté gumové rukavice.

Spolu s Hollanem pak začnou Feriho drhnout, až se mladý politik s tmavší pletí a typickým afroúčesem změní v „bílého" Michala Doležala, trojku na kandidátce TOP 09, kterého navrhlo Žít Brno. „Vyprali jsme Feriho, vypereme i Haška," dodávají politici na závěr videa s odkazem na současného jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD).

„Člověk se jde jednou za měsíc vykoupat a hned je z toho takovej poprask," reagoval už dříve na kritiku klipu sám Feri.

Hollan i Vitula tvrdí, že podněty může podávat kdokoliv na cokoliv. „Uvidíme, s jakým výsledkem přijde Nejvyšší státní zastupitelství. Myslím ale, že každý pochopil, že jde v klipu o satiru. Žádný rasistický kontext v tom nebyl, spoluautorem je sám pan Feri," dodal Vitula.  „Ten klip lidem může připadat vtipnej, prvoplánovej, hloupej, nebo vyloženě debilní. Ale rasistickej? Zajímavé," dodal dnes Feri na sociálních sítích.

TOP 09 s Žít Brno se už před volbami vymezovaly vůči Haškovi stejně jako hnutí ANO nebo Zelení a Piráti. Volby nakonec vyhrálo hnutí ANO před KDU-ČSL a ČSSD. ANO pak uzavřelo koalici s ČSSD, Starosty pro Jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno. Podmínkou bylo, aby Hašek neměl uvolněnou funkci. Hašek žádnou nepožadoval.

Koalice má 34 mandátů z 65. ANO jich získalo 15, KDU-ČSL a ČSSD po jedenácti, KSČM sedm, ODS šest, Starostové s SPD a SPO a TOP 09 s Žít Brno mají po čtyřech a poslední tři získali Zelení a Piráti.

Témata:  Jihomoravský kraj TOP 09 Žít Brno

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy