Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jedna lež za druhou. Zeman čelí dalšímu obvinění

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman čelí jednomu nařčení ze lži za druhým. Tvrdil například, že Daniel Hůlka je jeden z mála českých zpěváků, který dostal nabídku k hostování ve Vídeňské státní opeře. Jak se ale ukázalo, není to tak úplně pravda. A podobných případů je víc.

Prezident Zeman o Hůlkovi tvrdil, že je jeden z mála českých zpěváků, který dostal nabídku k hostování ve Vídeňské státní opeře. Těmito slovy také odůvodnil udělení státního vyznamenání, které Hůlka obdržel 28. října. Nyní se ale ukázalo, že nejde o pravdivá slova. Vídeňská státní opera totiž nemá o Hůlku zájem.

"Daniel Hůlka dostal nedávno nabídku od Vídeňské státní opery, aby v ní hostoval. Je to skvělý operní, nikoli pouze muzikálový, zpěvák," prohlásil Zeman. Vídeňská scéna ale slova českého prezidenta popřala. "Pan Hůlka nemá v současnosti naplánováno žádné vystoupení ve Vídeňské státní opeře," potvrdil deníku Právo mluvčí vídeňské scény André Comploi.

"Věc se má tak, že Daniel Hůlka je již delší dobu v jednání s agenturou, která projevila zájem zprostředkovat mu vystoupení ve Vídni, v Německu a v Rusku," vysvětlila deníku Hůlkova manažerka Ema Krahulíková.

Nejde přitom o první případ, kdy byl prezident nařčen ze lži. Učinil tak v úterý i bývalý notář Václav Halbich, který žádal po ČSSD bezmála 17 milionů korun za svou roli při získávání Lidového domu.

Halbich sice k soudu nedorazil, jeho právní zástupce ale přednesl závěrečnou řeč, v níž bývalý notář nařkl prezidenta ze lži. Zeman totiž ve své výpovědi uvedl, že Halbicha nezná, právník ale tvrdí, že se Zemanem spor o Lidový dům osobně řešil, a to hned několikrát. Zeman ale soudu řekl, že pro ČSSD byl jediným partnerem zesnulý advokát Zdeněk Altner.

Podobných příkladů lze ale nalézt mnohem víc. Zeman například už dříve řekl, že mu herečka Jiřina Bohdalová pláče do telefonu. Bohdalová to ale popřela.

Stejně tak Zeman tvrdil, že ho podporují někdejší prezidenští kandidáti Vladimír Franz a Jan Fischer. Oba to ale shodně popřeli.

Prezident se také před volbami dušoval, že ukončil spolupráci s lobbistou Miroslavem Šloufem. Ten ale následně přiznal, že se Zemanem spolupracoval, i přesto, že to Zeman popřel.

Témata:  Miloš Zeman Daniel Hůlka

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy