Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výroky evropských politiků k ČR a migraci jsou skandální, zlobí se Chovanec

Milan Chovanec /ČSSD/
Milan Chovanec /ČSSD/
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) označil za skandální výroky některých evropských politiků, kteří se v souvislosti s migrací snaží vykreslit Česko i další státy visegrádské čtyřky jako nespolehlivé země.

V dnešním tiskovém prohlášení zaslaném ČTK ministr uvedl, že pokud budou útoky starších členských států unie na V4 pokračovat, povedou k růstu protiunijních nálad a protisystémových hnutí v ČR i jinde.

"V posledních dnech zesílily snahy některých evropských politiků, ale také zástupců Evropské komise vykreslovat ČR i další státy V4 jako země, které v otázce nelegální migrace neplní své povinnosti. Součástí ofenzivy je otevřené vydírání, konkrétně výhrůžky snížení prostředků ze strukturálních fondů, pokud nebudeme přijímat migranty z Itálie a Řecka v takovém tempu, se kterým budou tyto země spokojené," napsal Chovanec.

ČR podle něho na rozdíl od Itálie a Řecka plní své mezinárodněprávní závazky včetně azylových.

Slovní útoky označil za "mimořádné nebezpečný nekonstruktivní přístup", který může zavést EU do trvalé politické krize. "Pokud je cílem neustálého napadání realistické politiky V4 rozklad evropské integrace, pak ať evropští politici v obviňování pokračují," doplnil ministr.

Témata:  EU uprchlíci Milan Chovanec

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy