Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svět jak ho známe, končí. Trump může znamenat katastrofu. Z Česka přichází další reakce a veselé to není

Donald Trump a Hollary Clintonová
Donald Trump a Hollary Clintonová
Foto: Twitter

Praha - Podle prezidenta Hospodářské komory ČR Vladimíra Dlouhého zvolení Donalda Trumpa může znamenat z politického hlediska větší katastrofu, než by bylo vítězství Hillary Clintonové. Američany žijící v České republice, nebo Čechy s americkým občanstvím, úspěch Trumpa překvapil.

"Vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách je vzpourou chudých Američanů proti bílým elitám, které obrazně řečeno 'žraly a ještě u toho mlaskaly', a to i myšlenkově. Na rozdíl od jiných politiků si ale nemyslím, že je Trump řešením," uvedl Dlouhý.

Dopad Trumpova vítězství na české podniky je podle Dlouhého předčasné hodnotit. Připustil ale, že zvyšování celních bariér či odstoupení od obchodní dohody mezi USA a EU by bylo pro české firmy negativní. Trump je podle Dlouhého "nabubřelý člověk" a ztělesňuje na Americe to špatné.

Ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD), který má americké občanství, překvapilo, že už i v USA více než seriozní program a ověřitelné výroky rozhoduje bezostyšný populismus.

Amandu, která v Praze žije více než deset let a volby pečlivě sledovala, výsledek nepotěšil, protože hlasovala pro Hillary Clintonovou. "Američané mají strach z budoucnosti. Bohužel si vybrali Trumpa, který na každém kroku jejich strachu využil," okomentovala volby.

Umělec Conrad Armstrong, dlouhodobě žijící v Praze, výsledek označil za obrovské zklamání, ze kterého je v šoku. "Opravdu jsem nečekal, že to takhle dopadne. A předpokládám, že každý Američan žijící v České republice, kromě jednoho co znám, a znám jich osobně kolem 50, je úplně znechucen z výsledku," sdělil ČTK.

Z Ameriky se odstěhoval v roce 2004, protože mu v zemi chyběly jeho preferované hodnoty. "Ale v poslednich letech jsem měl pocit, že národ začíná směřovat správným směrem. Teď vidím, že Amerika, kterou znám a mám rád, je jenom součástí národa, který je složitější a ošklivější, než jsem chtěl věřit," poznamenal.

Podle amerického šéfkuchaře Scotta van Wagenena, který žije v Praze, je politika divadlo a je naivní si myslet, že politici mají nad světem opravdovou kontrolu. Svět podle něj řídí bankéři. Výsledek voleb podle něj vypovídá o nedostatečném vzdělání lidí a o síle propagandy. "Podobnost k nacistickému Německu je tak děsivá," poznamenal.

Podobný názor má i Jon Davis. Oba kandidáti na prezidenta byli pro něj nejnepopulárnější v jeho životě. "Je to jako soutěž: kdo je menší zlo?" podotkl. Maminka mu prý řekla, že je dobře, že z USA odešel. "Řekl jsem jí: Maminko, když se Trump stane prezidentem, pak je jedno, kde jsem. Svět, jak ho známe, končí," sdělil Davis ČTK.

Témata:  Donald Trump Vladimír Dlouhý Jiří ml. Dienstbier

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 19:30

Situace na frontě se stále zhoršuje, přiznala ukrajinská armáda

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy