Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dobrovolní dárci krve budou mít nárok na vyšší daňové odpočty, schválili poslanci

Dárci krve
Dárci krve
Foto: Tomáš Martínek

Praha – Ti, kteří chodí darovat krev, by měli získat výhody. Myslí si to Poslanecká sněmovna, která dnes podpořila vyšší daňové odpočty pro dárce krve. Vláda se k předloze postavila neutrálně, upozornila na legislativní nedostatky. Kabinet odhadl, že novela by mohla snížit roční výběr daní až o 153 milionů korun.

Dobrovolní dárci krve možná budou moci uplatňovat vyšší daňové odpočty. Místo nynějších 2000 korun by mohli za jeden odběr odečíst od základu daně o tisícikorunu víc. Novelu předložila skupina poslanců opozičního klubu TOP 09 a Starostů, kterou v dnešním úvodním kole podpořila Sněmovna.

Předloha také předpokládá odpočty pro dobrovolné dárce kostní dřeně a pro lidi, kteří vstoupí do Českého národního registru dárců kostní dřeně nebo do Českého registru dárců krvetvorných buněk. Nyní ji projedná rozpočtový výbor.

Současná suma odpočtu pro dobrovolné dárce krve platí dvě desetiletí. „Je zřejmé, že v současné ekonomické situaci už výše této částky nemůže působit motivačně," napsali autoři v důvodové zprávě.

Změna by měla nastat i v případě dobrovolných dárců kostní dřeně. Ti by si za jeden odběr mohli podle novely odečíst od základu daně 20.000 korun. Lidé, kteří by vstoupili do jednoho z registrů, by měli možnost na jednorázový odpočet 8000 korun. Zavedení odpočtů by mohlo podle předkladatelů vést ke zvýšení počtu možných dárců.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Dárci krve dárcovství krve

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy