Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Exposlanec Vondruška dostane odškodnění za stíhání

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Praha – Někdejší komunistický poslanec a bývalý vězeňský vychovatel Josef Vondruška má nárok na odškodnění za neoprávněné stíhání v kauze údajného týrání vězňů. Uvedl to dnes server iDNES.cz. 

Vondruška požadoval více než pět milionů korun, podle verdiktu má však dostat jen 121.000 Kč. Vondruška podle obžaloby v 80. letech bil politického vězně Jiřího Wolfa, soudy ale bývalého vychovatele opakovaně obžaloby zprostily.

Obviněný si stěžoval třeba na délku soudního řízení. Předseda senátu Obvodního soudu pro Prahu 2 Petr Veleman podle serveru rozhodl, že „došlo k nesprávnému úřednímu postupu", za což Vondruškovi náleží 51.000 korun. Za újmu způsobenou samotným stíháním přiznal exposlanci 70.000 korun.

Stát i Vondruška se proti verdiktu mohou odvolat k Městskému soudu v Praze. Vondruška řekl iDNES.cz, že se zřejmě neodvolá, a zástupkyně ministerstva spravedlnosti Marta Komárková nechtěla předjímat, jak ministerstvo bude dále postupovat.

Vondruška podle obžaloby ve věznici v Minkovicích u Liberce, kde pracoval jako vychovatel, údajně týral politického vězně Wolfa. Za zneužití pravomoci veřejného činitele Vondruškovi hrozilo až deset let vězení. Podle soudů ale byla důkazem proti Vondruškovi pouze výpověď Wolfa, která nebyla zcela věrohodná.

Témata:  soudy KSČM

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy