Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sněmovní komise k policii opět vyslýchá Šlachtu

Robert Šlachta
Robert Šlachta
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Sněmovní komise ke sporné reformě policie dnes odpoledne začala podruhé vyslýchat bývalého ředitele protimafiánského útvaru Roberta Šlachtu, který se změnami nesouhlasil a od policie kvůli tomu odešel. Šlachta před komisí v minulosti mluvil pět hodin. Dnes nejprve bude odpovídat na dotazy poslanců, následně jim chce říct také nové poznatky, které získal. Komise dnes jedná pojedenácté.

Šlachta před komisí poprvé vypovídal na konci července. Poslancům například předal dokument označovaný jako Šlachtova zpráva, která se zaměřuje na sloučení protimafiánského a protikorupčního útvaru. "Byl jsem pozván komisí na druhé kolo výslechu. Sám jsem zvědavý, jak funguje. Možná podle otázek poznám, jestli jde tím směrem, proč jsme žádali o tom, aby byla sestavena," řekl Šlachta novinářům při příchodu na jednání komise.

Šlachta byl jedním z největších kritiků sloučení "jeho" útvaru s protikorupční policií. Nyní pracuje u celníků, kde se na začátku listopadu stal náměstkem generálního ředitele pro pátrání. Podle předsedy komise Pavla Blažka (ODS) by jeho dnešní vystoupení nemuselo být tak dlouhé, jako když byl před komisí prvně. "Člověk nikdy neví, jsme v Poslanecké sněmovně a ta délka časová se velmi špatně odhaduje," podotkl Blažek.

Po Šlachtovi před poslance předstoupí vyšetřovatel Generální inspekce bezpečnostních sborů Milan Vaculík. Komise by dnes také měla rozhodnout, zda bude chtít vyslechnout premiéra Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Reorganizace policejních útvarů vyvolala roztržku mezi koaličními ČSSD a ANO, kritizovali ji někteří žalobci. Komise se zabývá různými podezřeními souvisejícími s postupem policejního prezidia, policistů a žalobců. Komise má čas na výslednou zprávu do konce ledna.

Naplánovaná jsou zatím dvě další jednání. V úterý chtějí poslanci vyslechnout žalobce Jarmilu Ošlejškovou a Petra Šeredu z olomouckého vrchního státního zastupitelství. Na závěr 8. prosince znovu přijdou policejní prezident Tomáš Tuhý, jeho bývalý náměstek Zdeněk Laube a šéf olomouckého vrchního státního zastupitelství Ivo Ištvan.

Témata:  Robert Šlachta Policie ČR Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

19. května 2024 19:03

Pellegrini připustil, že na kulatý stůl politických stran nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy