Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Schapiro zřejmě skončí ve funkci velvyslance

Andrew Schapiro, velvyslanec USA v Česku (31.3.2014)
Andrew Schapiro, velvyslanec USA v Česku (31.3.2014)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se domnívá, že pozice nového prezidenta USA Donalda Trumpa v jeho funkci bude jiná, než byla ve volební kampani. Ta byla velmi vyhrocená, což v celém světě vyvolává obavy z radikálních změn v politice Bílého domu. Jelikož se obmění celá administrativa USA, patrně ve funkci skončí Andrew Schapiro, velvyslanec USA v České republice.

Sobotka podotkl, že Trump dal v kampani velké množství slibů. "Byl to v zásadě takový velmi bohatý ohňostroj výroků, které mohou mít výrazný vliv na mezinárodní prostředí," dodal.

"Já myslím, že je potřeba počkat na to, jaká bude realita, jaká bude reálná Trumpova politika. Co bude dělat ve vztahu k obchodním smlouvám, co bude dělat ve vztahu ke klimatické dohodě z Paříže, jaký bude jeho názor a názor nové americké vlády na fungování Severoatlantické aliance, jak bude vidět Trump vztahy s Evropskou unií, vztahy s Ruskem, co chce udělat v Sýrii," popsal Sobotka.

Ukazuje se podle něj, že poradci nového amerického prezidenta začínají korigovat některé jeho výroky z volební kampaně.

Sobotka se už ve středu sešel s Schapirem, kterého jmenoval velvyslancem v Česku současný americký prezident Barack Obama a diplomat se ujal funkce na konci září 2014.

"Nastupuje nový prezident, nová administrativa, a dávají návrhy na obměnu diplomatického sboru na úrovni velvyslanců. Mění se i někteří kariérní diplomaté," řekl bývalý český velvyslanec ve Spojených státech Petr Kolář.

Podle něj se velvyslanci mohou se změnou v Bílém domě vzdát funkce s poukazem na názorové rozdíly s novým prezidentem, nebo o jejich odchodu může rozhodnout nová administrativa.

Schapiro se při působení v Praze dostal do sporu s prezidentem Milošem Zemanem. Velvyslanec měl loni výhrady k Zemanově cestě na oslavy konce druhé světové války do Moskvy. Zeman na to reagoval, že Schapiro má zavřené dveře na Hrad, velvyslanec se tam však při oficiálních příležitostech později objevoval.

Témata:  Bohuslav Sobotka Andrew Schapiro Donald Trump

Aktuálně se děje

16. května 2024 15:19

Útok na Fica byl politicky motivovaný. Policie prošetřuje video se zadrženým útočníkem

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy