Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ernest, který měl upálil bezdomovce, je na svobodě. Soud ho zprostil viny

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Česká televize

Praha – Soud dnes kvůli nedostatku důkazů zprostil obžaloby drogově závislého Jana Ernesta, který byl obviněný z toho, že upálil bezdomovce u pražského hlavního nádraží. Policie obvinila na základě výpovědí jeho známých až dva roky po požáru.

V případě prokázání viny Ernestovi hrozilo 15 až 20 let vězení nebo výjimečný trest. Nakonec jej však soud obvinění zprostil, muž se tak dostal na svobodu. Verdikt není pravomocný, státní zástupkyně se proti němu obratem odvolala.

„Už když tato věc napadla, budila v soudu podle toho, co bylo ve spise, vážné pochyby o tom, zda obstojí. A skutečně to naprosto neobstálo," konstatoval předseda senátu pražského městského soudu Petr Hovorka.

Hasiči našli ostatky třiačtyřicetiletého bezdomovce přezdívaného Paci nebo Pacička v březnu 2014 po požáru, který vypukl ve skrýši mezi železniční tratí a Španělskou ulicí. Podle obžaloby bezdomovec uhořel v trýznivých bolestech poté, co kolem něj jeho bývalý kamarád Ernest rozlil a zapálil hořlavinu, pravděpodobně lampový olej.

Policie původně uvedla, že příčinou úmrtí byla zřejmě neopatrnost při svícení a přitápění, násilnou smrt neodhalila ani první pitva. Podle soudce panují zásadní pochybnosti o tom, zda se skutek popsaný obžalobou vůbec stal, protože experti nedokázali zodpovědět otázku, jak a proč požár vůbec vznikl

Státní zástupkyně pro Ernesta navrhovala trest v rozmezí 15 až 17,5 roku vězení. Obviněný devětatřicetiletý Ernest od začátku popírá, že by vraždil, na místě činu prý nikdy nebyl. S Pacim dříve sdílel squat v Nuslích, pak se ale rozhádali. Podle soudního znalce má Ernest hrubě poruchově strukturovanou osobnost, další úpadek jeho morálky zapříčinily drogy a mužovo opětovné začlenění do společnosti bude výrazně ztížené.

Právník obviněného v závěrečné řeči představil alternativní verzi událostí, která je podle něj stejně pravděpodobná - podle něj si bezdomovci mohli v úkrytu svítit a přitápět lampovým olejem v otevřených plechovkách. Zdrogovaný Paci prý mohl nádobu ve spánku převrhnout, a než se vzbudil, otrávily ho zplodiny z požáru.

Ernest byl v minulosti sedmkrát odsouzen za krádeže. Svědčili proti němu lidé z okruhu drogově závislých a bývalý spoluvězeň. Uváděli mimo jiné, že si rád hrával se zapalovačem a že se o něm povídalo i to, že stál za požárem budovy u nádraží Florenc, při němž zahynulo v roce 2010 devět bezdomovců. Soudce však svědky označil za nevěrohodné.

Témata:  soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy