Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krize v ČSSD? Sobotka uklidňuje spory mezi spolustraníky, sám je terčem kritiky

Kateřina Valachová, ministryně školství s Bohuslavem Sobotkou /ČSSD/
Kateřina Valachová, ministryně školství s Bohuslavem Sobotkou /ČSSD/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – v ČSSD roste napětí. Kromě ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera dnes své pocity ventilovala i jedna z pražských městských organizací. Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v reakci na kritické výroky vyzval sociální demokracii k jednotě. 

Hádky a osočování nám ubírají energii, kterou sociální demokraté potřebují, uvedl předseda vlády na dotaz ČTK k výrokům Dienstbiera. Na twitteru ministr jmenovitě kritizoval několik stranických kolegů, kteří podle něj volají po jeho odchodu z vlády. „V ministerské ruské ruletě po mém odvolání volají pučisté z Lán Tejc a Zimola + pražská mafie-pračka peněz Poche a podvodník Březina. Nová krev?," napsal na sociálních sítích.

Podle Sobotky by ČSSD by nyní měla „kormidlovat na jedné lodi". „Příští rok nás čeká těžký volební zápas, který určí, zda země půjde cestou oligarchizace, či si udrží demokratické a sociálně odpovědné principy," uvedl k nadcházejícím volbám do Sněmovny. ČSSD podle něj proto musí být silná a jednotná.

Minulý týden v reakci na neúspěšné krajské a senátní volby šéf vlády oznámil, že chystá změny mezi ministry ČSSD a také v nejvyšších patrech strany. „Nemůžeme se tvářit, že se nic neděje, sedět s rukama v klíně a čekat, že nás voliči za rok ve volbách lépe pochopí," řekl dnes.

Změny chce vyřešit do začátku prosince, půjde prý jen o první krok. „Následovat budou další. Musíme se zaměřit na klíčová témata ČSSD, změnit zásadně komunikaci naší práce, provést programovou diskusi a připravit se na březnový sjezd a volby," uvedl. Změny budou impulzem, který dá věcem dynamiku, míní Sobotka.

Premiéra dnes kritizovala platforma Idealisté.cz, jejíž členové ho podpořili po takzvaném lánském puči. Současné jednání předsedy ČSSD vnímají jako vyvrcholení dlouhodobé krize v sociálnědemokratickém hnutí. „Velmi nás znepokojuje způsob komunikace, neexistence jasné strategie a nevhodné načasování deklarovaných změn," stojí v prohlášení.

Své znepokojení dala najevo i místní organizace ČSSD v Praze 12. Rozhodně nesouhlasíme s tím, aby 11 měsíců před řádným termínem parlamentních voleb oslabil naši stranu nesmyslnou výměnou ministrů za ČSSD a nahrál tak svým zcela nekoncepčním jednáním především hnutí ANO 2011 a jejímu předsedovi Andreji Babišovi," píše se v prohlášení, které obdržel server EuroZprávy.cz.

„Žádáme proto předsedu ČSSD, aby změnil své rozhodnutí a přestal škodit ČSSD. A pokud se Bohuslav Sobotka rozhodl spáchat politickou sebevraždu, tak bez nás," dodávají ostře.

Témata:  Bohuslav Sobotka Jiří ml. Dienstbier

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy