Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman se omlouvá Schapirovi, Chybná informace padá na hlavu ředitele hradního protokolu Forejta

Andrew Schapiro, velvyslanec USA v Česku (31.3.2014)
Andrew Schapiro, velvyslanec USA v Česku (31.3.2014)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Prezident Miloš Zeman ve středu obvinil amerického velvyslance Andrewa Schapira, že se „jako téměř jediný z velvyslanců" neúčastnil oslavy státního svátku 28. října. Americké velvyslanectví tvrzení odmítlo. Zeman dnes prostřednictvím svého mluvčího uvedl, že se omlouvá, pokud informace o neúčasti diplomata na oslavách státního svátku 28. října na Hradě nebyla správná.

Zeman informaci podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka dostal od protokolu prezidentské kanceláře. „Pokud by tato informace nebyla správná, prezident republiky se samozřejmě omlouvá panu velvyslanci," stojí v prohlášení. Podle ambasády Schapiro na ceremoniálu ve Vladislavském sále byl, což dokazují i fotografie v médiích. Potvrdil to také německý velvyslanec v Česku Arndt Freytag von Loringhoven, který vedle amerického diplomata seděl.

Chybná informace podle informací ČTK padá na hlavu ředitele hradního protokolu Jindřicha Forejta. Ovčáček ČTK sdělil, že Zeman si s Forejtem promluví. O Forejrově práci se mluvilo také v souvislosti s kauzou kolem neudělení vyznamenání Jiřímu Bradymu, který přežil holokaust. V říjnu sklidil kritiku také pozdní příjezd Zemana na pohřeb bývalého slovenského prezidenta Michala Kováče, protože časový plán domlouvaly protokoly obou zemí. Minulý rok v září pak při přijetí generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga visela v Trůnním sále Pražského hradu vlajka OSN místo vlajky Severoatlantické aliance. Už ve čtvrtek Zemana k omluvě vyzvali předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) a ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Netřeba se omlouvat neviditelnému," reagoval na jejich žádost Ovčáček. Hamáček dnes ČTK sdělil, že prezidentovi za omluvu děkuje. Jurečka poznamenal, že omluva mohla být lépe a jasněji formulována. „Ale beru a vnímám toto prohlášení pozitivně, byť mohlo byt podstatně dříve a bez tlaku veřejnosti," uvedl.

Omluvy z Hradu se nedávno dočkali letoví dispečeři Řízení letového provozu od mluvčího Ovčáčka, který je dříve obvinil, že nesli svůj díl viny na zpoždění leteckého speciálu se Zemanem na pohřeb bývalého slovenského prezidenta Michala Kováče.

Omluvy Hradu se domáhá také vnučka novináře Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová. Zeman označil jejího děda za autora článku „Hitler je gentleman". Soudy nárok na omluvu Peroutkově vnučce přiznaly, omluvit se má Česká republika prostřednictvím prezidentské kanceláře, nikoli Zeman. Nejvyšší soud ale výkon pravomocného rozsudku odložil do doby, než rozhodne o dovoláních podaných Hradem i Kaslovou. Schapira jmenoval velvyslancem americký prezident Barack Obama a diplomat se ujal funkce na konci září 2014. Během svého působení v Praze se Schapiro dostal do sporu s českým prezidentem, který měl výhrady k Zemanově cestě na oslavy konce druhé světové války do Moskvy. Zeman na to reagoval prohlášením, že Schapiro má zavřené dveře na Hrad, velvyslanec se tam však při oficiálních příležitostech později objevoval. Schapiro pravděpodobně po nástupu nově zvoleného prezidenta USA Donalda Trumpa do úřadu opustí svou funkci. Zeman věří, že po zvolení Trumpa americkým prezidentem se vztahy Česka s USA zlepší.

Témata:  Miloš Zeman Andrew Schapiro

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.