Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Němeček a Dienstbier ve vládě končí

Svatopluk Němeček
Svatopluk Němeček
Foto: Facebook

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes telefonicky hovořil s prezidentem Milošem Zemanem, brzy se s ním sejde i osobně. Na programu jejich jednání budou avizované změny ve vládě. V kabinetu skončí ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček a ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier.

Na Němečkovo místo Sobotka navrhuje ředitele Fakultní nemocnice Motol Miloslava Ludvíka, lidskými právy a legislativou chce pověřit poslance Jana Chvojku.

O svých záměrech dnes Sobotka informoval Zemana telefonicky, změny předtím představil i širšímu vedení ČSSD. Končícím ministrům poděkoval. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček nechtěl pro ČTK komentovat, zda Zeman s odvoláním ministrů souhlasí. "Pokud jde o J. Dienstbiera, dlouhodobý názor pana prezidenta je znám," napsal v SMS zprávě Ovčáček.

Sobotka zdůraznil, že ministři neodcházejí, protože by měli problémy nebo skandály. "Chci jim poděkovat za práci, kterou tři roky ve prospěch České republiky odváděli, ale prostě chci, aby ten kurz sociální demokracie byl zřetelnější, aby vládní tým byl kompaktní a vláda byla výkonná až do samého konce volebního období," uvedl Sobotka.

Němeček pro ČTK uvedl, že personální změny jsou v kompetenci premiéra. "Ponese za ně plnou odpovědnost," uvedl Němeček. V pondělí před schůzkou se Sobotkou ministr uvedl, že nepovažuje za důležité, zda právě on skončí. Dodal, že důležité je to, jak z aktuální situace vyjde ČSSD.

I Dienstbier v prohlášení uvedl, že složení vládního týmu je výsostnou pravomocí předsedy vlády. "Jeho rozhodnutí respektuji, i když mě mrzí, že budu muset předávat rozdělanou práci svému nástupci místo toho, abych mohl dokončit její projednávání v Parlamentu," poznamenal.

Za významný úkol, který bude potřeba dotáhnout, Dienstbier považuje novelu zákona o veřejném ochránci práv, která dá například ombudsmanovi pravomoc podávat antidiskriminační žalobu ve veřejném zájmu.

"Koho pan premiér pověří výkonem funkce ministra pro lidská práva, ten si bude muset vybrat, zda bude agendu prosazovat aktivně, a přicházet kvůli tomu třeba i o body na žebříčcích popularity," dodal Dienstbier.

Reakce jsou rozpačité

"Sobotkův pokus o povolební stabilizaci ČSSD je hotov. Jen si lámu hlavu, jakou jinou dynamiku uvidí voliči, hlavně ti noví, po nichž Bohuslav Sobotka volá," reagoval na zprávu politolog Lukáš Jelínek.

"Bohuslav Sobotka provedl kosmetické změny, vyměnil dva své ministry a prý bude vyvíjet tlak na ANO a KDU. Babiš a Bělobrádek se již určitě bojí," komentoval výměnu ve vládě předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Jeho stranický šéf to vidí podobně. "Výměna ministrů necelý rok před konáním parlamentních voleb je jen marketingovým trikem pro voliče. Žádný nový ministr ve svém rezortu nebude pár měsíců před volbami schopen téměř nic prosadit. Otázkou zůstává, zda to vlastně vzhledem k vládnutí současné vlády není dobře. Výměna ministra zdravotnictví navíc znejišťuje občany v situaci, kdy není jasné, zda bude příští rok zajištěno provozování letecké záchranné služby. Změnit by se měla zejména vládní politika podpory velkých společností na úkor malých podnikatelů a živnostníků. Česká republika si zaslouží vládu, která současný hospodářský růst využije ke zlepšení života občanů," uvedl v prohlášení Petr Fiala.

"ČSSD se podle všeho snaží prát špinavé prádlo. Výměna ministrů jako reakce na volební neúspěch je vším, jen ne skutečnou změnou. Samozřejmě Jiří Dienstbier dělá dlouhodobě politiku jasně proti zájmům této země a odvolán měl být již dávno. Během svého vládního působení nic neudělal, brzdil přímou demokracii a jeho postoj k některým neziskovým organizacím, byl podivný. Ministr Němeček naproti tomu nevyřešil financování zdravotnictví a tak bychom mohli pokračovat," uvedl místopředseda Úsvitu Marek Černoch.

Připomíná, že odpovědnost za vládní politiku nesou všichni ministři. "ČSSD tímto krokem dává jasně najevo svou kritickou situaci uvnitř strany. Dává jasně najevo personální neshody, které v ní panují. A především dává najevo svou neschopnost vyřešit její současnou situaci. Proto se uchyluje k nepromyšlenému a zmatečnému kroku, který působí jako vnitrostranické divadlo. Nicméně i přesto doufám, že noví ministři udělají alespoň trošku pořádek," dodává.

Témata:  Bohuslav Sobotka Miloš Zeman vláda Jiří ml. Dienstbier Svatopluk Němeček

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy