Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rána pro Hrad: Známý režisér tvrdě zkritizoval Zemana i jeho mluvčího

Jiří Ovčáček
Jiří Ovčáček
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Režisér Jan Hřebejk patří mezi ty, kteří podepsali výzvu k občanskému neklidu, za kterou stojí desítky herců, zpěváků či spisovatelů. Ta kritizovala především kroky vlády a prezidenta Zemana, hlavně ve vztahu k Číně. V rozhovoru pro Český rozhlas Plus promluvil o tom, proč výzvu podpořil.

Režisér se domnívá, že situace v České republice je od revoluce poměrně dobrá. „Myslím, že od roku 1989 žijeme spíš v dobré době, a dokonce i v dobré zemi," přiznává.

Přesto se rozhodl výzvu k neklidu podpořit. „Myslím, že ten neklid je výraz odporu vůči prezidentu Zemanovi a tomu, co v mých očích reprezentuje celá ta skvadra. Když slyším Jiřího Ovčáčka, myslím, že to nelze úplně přecházet a že je to normální," tvrdí Hřebejk.

Hradního mluvčího označil za „nějakého tajtrlíka z Haló novin", který „mistruje lidi, kterým nesahá ani po kotníky". „To považuji za nehoráznost. To, že tam Zeman tuhle partu má, je jeho vizitka. Podívej se na Ovčáčka, vidíš svého prezidenta," vysvětluje pro ČRo, proč se společně s dalšími proti současné situaci bouří.

Umělci čelili právě ze strany Hradu a mluvčího Ovčáčka silné kritice. „Jestli si myslíte, že to je morální kýč, petice, kterou sepsali Bartoška, Vojta Dyk a současný ředitel Národního divadla, tak si o tom myslete, co chcete. Ale myslím si, že se ty věci a permanentní lhaní nedají úplně přecházet a bagatelizovat. Miloš Zeman je člověk, který opakovaně lže už od doby, kdy vůbec lhát nemusel," nebere si servítky Hřebejk.

Témata:  Jan Hřebejk Jiří Ovčáček Miloš Zeman

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy