Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KSČM schválila koaliční smlouvu Ústeckého kraje, hejtmanem bude Bubeníček

Oldřich Bubeníček /KSČM/
Oldřich Bubeníček /KSČM/
Foto: Reprofoto ČT

Ústí nad Labem/Most - Krajský výbor KSČM dnes schválil text koaliční smlouvy, kterou v Ústeckém kraji strana uzavře s ČSSD a SPD-SPO. Hejtmanem má i po další čtyři roky zůstat Oldřich Bubeníček. Trojkoalice bude mít v zastupitelstvu nejtěsnější většinu 28 hlasů. Zásadní změny kraj nečekají.Ustavující zasedání zastupitelstva se uskuteční 21. listopadu.

"Myslím, že smlouva je vyvážená, zahrnuje to, co se udělalo v posledních čtyřech letech a co by se chtělo udělat v dalších čtyřech letech. Pokud se většina bodů podaří naplnit, je to další krok dopředu," řekl Bubeníček (KSČM).

Trojkoalice chce podle něj pokračovat v transparentním hospodaření nebo integraci dopravy. Sociální demokraté a koalice SPD-SPO už smlouvu odsouhlasily dříve. Strany ji oficiálně podepíší v úterý odpoledne.

Smlouva zajišťuje komunistům šest křesel, tedy většinu v jedenáctičlenné radě. Čtyři zástupce budou mít sociální demokraté, jednoho koalice SPD-SPO. Ze dvou na pět vzroste počet náměstků hejtmana.

Vítěz voleb, hnutí ANO, zůstane v opozici stejně jako ODS. Podle informací ČTK by ANO mělo získat finanční výbor, občanští demokraté pak kontrolní výbor.

Ministerstvo spravedlnosti má zajištěných 1,7 miliardy korun na stavbu justičního paláce v Ústí nad Labem, řekl dnes v Mostě novinářům ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

"V tuhle chvíli jsme ve fázi opatřování jednoho z mnoha papírů, které jsou potřeba. Ten konkrétní se jmenuje zaregistrování investičního záměru na ministerstvu financí," řekl ČTK ministr. "Jedeme podle harmonogramu, palác by se měl otvírat v roce 2021," dodal.

O stavbě nového justičního areálu pro ústecký soud i státní zastupitelství se mluví od roku 2002. Současná budova, která funguje od roku 1974, potřebám soudu nevyhovuje. Leží v zátopovém území. Při povodních objekt několikrát zatopila voda. Nový justiční palác postavený z peněz ze státního rozpočtu by měl stát ve čtvrti Bukov.

Témata:  Ústecký kraj Oldřich Bubeníček

Aktuálně se děje

6. května 2024 12:14

Počasí: Meteorologové vydali výstrahu před bouřkami na většině území ČR

První letošní výstrahu před bouřkami vydal v pondělí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Platí od 14. hodiny do půlnoci na úterý a týká se jižní a východní poloviny republiky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy