Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dohoda o uspořádání Senátu potvrzena, předsedou má zůstat Štech

Senát ČR
Senát ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha - Senátorské kluby dnes stvrdily dohodu o povolebním uspořádání horní komory. Jejím předsedou by měl zůstat Milan Štěch (ČSSD), i když ho zástupci senátorských klubů KDU-ČSL a Starostové volit nechtějí. Důvodem je pročínské prohlášení čtyř ústavních činitelů, pod nímž je Štěch podepsán.

Obě frakce, které by měly rovněž získat místa ve vedení Senátu, mají v jednaosmdesátičlenné horní komoře 27 členů. ODS naopak bude pro Štěcha hlasovat. Spolu s ČSSD mají 35 senátorů a Štěchovi by tak ke zvolení stačily například hlasy sedmi senátorů ANO. Předseda klubu KDU-ČSL Petr Šilar navíc uvedl, že rozhodnutí klubu bylo většinové a že "volba je tajná".

Předseda klubu Starostů a nezávislých Jan Horník (STAN) byl jednoznačnější. "Byli jsme připraveni před oním prohlášením čtyř nejvyšších ústavních činitelů pana Štěcha v předsednictví dál podporovat, ale vzhledem k tomu, že nedošlo k žádné sebereflexi, a tím nemyslím jenom pana Štěcha, ale i sociální demokracie, tak si myslíme, že přece jenom musíme dát nějaké znamení, že to všechno není tak v ažuru a v takové pohodě," uvedl.

Uzavřená dohoda není personalizovaná, počítá jen s rozdělením míst ve vedení Senátu a v čele výborů a komisí mezi jednotlivé frakce podle zásady poměrného zastoupení. Poukázal na to předseda senátorů ČSSD Petr Vícha. Senát by podle něj měl tuto dohodu ve středu stvrdit jednotlivými volbami. Atmosféra v Senátu je podle něj daná tím, že senátoři jsou zkušení na rozdíl od poslanců nemají potřebu exhibovat před kamerami.

"V Senátu se plní dohody a taky se tam lidi zdraví," souhlasil Šilar. Podle Horníka to v Senátu funguje víc na kamarádské bázi. Předseda senátorů ODS Miloš Vystrčil dohodu frakcí také ocenil s tím, že bude pokračovat. Podle šéfky senátorů ANO Zdeňky Hamousové je dohoda správným začátkem pokračující korektní a věcné spolupráce.

Vedení Senátu by se v novém funkčním období příliš změnit nemělo a mělo by podle dohod senátorských frakcí zůstat pětičlenné. Jediná změna má nastat v obsazení funkcí dvou místopředsedů. Křeslo po Zdeňku Škromachovi (ČSSD), který mandát neobhájil, má obsadit Jiří Šesták z klubu Starostů. Nástupcem Přemysla Sobotky se stane teplický primátor Jaroslav Kubera (oba ODS). Místopředsedy by měli zůstat Ivo Bárek (ČSSD) a Miluše Horská z klubu KDU-ČSL a nezávislých.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky Milan Štěch

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy