Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KSČM, ČSSD a SPD-SPO podepsaly v Ústeckém kraji koaliční smlouvu

Oldřich Bubeníček /KSČM/
Oldřich Bubeníček /KSČM/
Foto: Reprofoto ČT

Ústí nad Labem - Ústecký kraj má novou koaliční smlouvu, dnes ji podepsali komunisté, ČSSD a koalice SPD-SPO. Vítěz voleb, hnutí ANO, zůstane společně s ODS v opozici.

Trojkoalice bude mít v 55členném zastupitelstvu těsnou nadpoloviční většinu 28 hlasů. Podle koaliční smlouvy bude mít KSČM v 11členné radě šest zástupců, ČSSD čtyři a koalice SPD-SPO jednoho.

Hejtmanem zůstane v dalších čtyřech letech Oldřich Bubeníček (KSČM). Nově bude mít pět náměstků, dosud měl jen dva. Prvním náměstkem bude sociální demokrat Martin Klika, dalšími Stanislav Rybák, Jaroslav Komínek (oba KSČM) a Petr Šmíd (SPO). Nově zřízená je funkce náměstka pro jednání z vládou. Tím bude poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD).

Zvýší se i počet výborů. Namísto pěti jich bude osm. Podle Bubeníčka to kraj extrémně finančně nezatíží.

Zástupci trojkoalice se nestability navzdory nejtěsnější většiny v zastupitelstvu neobávají. "Pokud všichni řekli, že chtějí pracovat pro kraj, tak u těch 28 by to neměl být problém. A s výjimkou politických hlasování na začátku jsou drtivá většina hlasování věci, které řeší problémy kraje. Tam by s tím neměla mít problém ani druhá strana, alespoň tak to probíhalo v minulém období," řekl Bubeníček.

Ve výdrž koalice věří i SPD-SPO. "My jsme rozhodně připraveni koalici držet. A kolikrát v historii se stávalo to, že ta nejkřehčí koalice byla ta nejpevnější a myslím si, že to bude tento případ," dodal Šmíd.

Témata:  Ústecký kraj Oldřich Bubeníček

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 12:20

Evropské státy chtějí vrátit na Ukrajinu muže podléhající branné povinnosti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy