Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O co tedy jde? Známé osobnosti chtějí jasnou odpověď

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Premiér Bohuslav Sobotka v nedělním diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce zmínil, že by v druhém kole prezidentské volby zřejmě podpořil Miloše Zemana, poukazoval přitom na „hodnotovou základnu kandidáta“. Jeho slova velice zaujala iniciativu Open Doors, která žádá, aby premiér vysvětlil, jaké hodnony prezident Zeman ztělesňuje.

Kdyby měla ČSSD vybírat ve druhém kole prezidentských voleb mezi Milošem Zemanem a podnikatelem Michalem Horáčkem, podpořila by hodnotově bližšího kandidáta, tím není Horáček, uvedl Sobotka pro ČT. Na takové úvahy je podle něj nicméně příliš brzo, ČSSD s výběrem svého kandidáta do prezidentských voleb počká na jaro příštího roku, kdy už bude známo, kdo do voleb půjde.

I přesto jeho slova veřejnost zaujala. „V pořadu ČT Otázky Václava Moravce dne 13. listopadu 2016 premiér české vlády Bohuslav Sobotka prohlásil, že by – pokud by se nyní konalo druhé kolo prezidentské volby – podpořil Miloše Zemana. Zdůvodnil to tím, že Miloš Zeman v řadě věcí zastává levicové názory. „Pro nás je důležitá hodnotová základna kandidáta, jaké názory reprezentuje a jaké názory má na klíčové věci." Rozhodl jsem se vznést na pana premiéra Sobotku dotaz, zda by svoji odpověď mohl upřesnit," píše šéf iniciatity Open Doors Martin Uhlíř. Vyzval také občany, aby se také připojili.

Své dotazy umístil na facebookový profil Bohuslava Sobotky. „V této chvíli se k němu prostřednictvím zalajkování připojilo více než 600 lidí, včetně některých veřejnosti známých osobností. V polemice mi nejde o osoby konkrétních potenciálních protikandidátů, co mě zarazilo, bylo použití slovního spojení „hodnotová základna" ve spojitosti s osobou Miloše Zemana – po tom všem," vysvětluje Uhlíř.

Přiznává, že on sám sice není a nikdy nebyl voličem ČSSD, ale v říjnu 2013 Sobotku přišel osobně podpořit na Hradčanské náměstí po pokusu o tzv. lánský puč. „A to s celou rodinou, stočil jsem tím směrem procházku záměrně naplánovanou areálem Pražského hradu. Stranické a vůbec pravo-levé škatulkování je totiž k ničemu – zejména, pokud je v ohrožení demokracie," domnívá se.

Jeho dotaz už podpořily i některé osobnosti českého veřejného života, například herec Jan Hrušínský, režisérka Helena Třeštíková, zpěváci Matěj Ruppert a david Kraus, písničkář Jaroslav Hutka, politoložka Kateřina Bursíková Jacques či europoslanec Jaromír Štětina.

„Za několik dní dotazy premiéru Sobotkovi hodlám odeslat i klasickou poštou a součástí dopisu budou i jména všech lidí, kteří se připojili," dodal Uhlíř s tím, že se lidé stále ještě mohou připojit a na Facebooku podpořit jeho příspěvek.

Iniciativa Open Doors na svých stránkách uvádí, že sdružuje občany, kteří mají zájem se na dobrovolnické bázi podílet na šíření principů vycházejících ze Všeobecné deklarace lidských práv a Evropské úmluvy o lidských právech. První akcí spolku bylo v dubnu 2015 sepsání otevřeného dopisu americkému velvyslanci Our Doors are open for you, Andrew! Iniciativa OPEN DOORS z části svým zaměřením a personálním složením navazuje na akce neformální iniciativy Chceme demokratickou Ukrajinu, jež vznikla v lednu 2014.

Témata:  Bohuslav Sobotka Miloš Zeman

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy