reklama

Podle analýzy odliv výnosů firem z ČR je nejméně dvakrát vyšší, než by odpovídalo ekonomickým podmínkám v Česku a EU. Nejvýraznější je to v energetice a vodárenství, kde je neúměrně vyšší odliv výnosů než investic. Jako jedno z opaření proto navrhuje materiál i zavedení sektorových daní.

Podle Babiše má současný daňový systém pomáhat příchodu zahraničních investorů řadou opatření, například investičními pobídkami. "Je otázka, zda v současných podmínkách jsou i nadále účinné, proto ministerstvo financí jejich vhodnost a efektivitu analyzuje," uvedl dále Babiš.

Daňový systém byl podle něho na počátku 90. let totiž nastaven tak, aby přilákal co nejvíce investic ze zahraničí, protože tehdy zde úplně chyběl kapitál. "Dnes je situace trochu jiná. A s tím pracuje projekt nový zákon o daních z příjmů, který připravuje tým náměstkyně Schillerové. V září 2017 představíme jeho první verzi včetně opatření, která považuje za účinná v tomto směru ministerstvo financí," uvedl Babiš.

Analýza úřadu dále uvádí, že je potřebné vytvořit nový udržitelný model ekonomiky, který by nebyl závislý jen na přílivu zahraničních investic. Mezi navrhovaná opatření patří efektivnější regulace některých odvětví, zvýšení mezd v podnicích s neúměrnými výnosy ve vztahu k investicím, omezení účetní a daňové optimalizace, harmonizace daňového základu na úrovni EU nebo zavedení sektorových daní.

Dalším navrhovaným opatřením je vytvoření jednotné technologické výzkumné instituce schopné poskytovat spolupráci s podnikovou sférou, zavést vzdělávací instituce ve spolupráci s firmami nebo posílení schopností finančního systému poskytovat peníze malým a středním firmám.