Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prahu rozezněly budíky, které mají probudit občanskou společnost

Demonstrace proti Miloši Zemanovi na Hradčanském náměstí (17. 11. 2016)
Demonstrace proti Miloši Zemanovi na Hradčanském náměstí (17. 11. 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Tisícovky lidí při dnešní oslavě výročí začátku pádu socialismu v někdejším Československu rozezněly na pražském Václavském náměstí budíky.

Zvuk budíků měl podle pořadatelů happeningu symbolicky probudit ze spánku občanskou společnost. Většina účastníků k tomu použila mobilní telefony, někteří si ale přinesli i budíky klasické.

"My jsme se rozhodli, že rozezníme budíky v symbolický čas v 19:30, což je zhruba čas, kdy policejní kordon na Národní třídě před 27 lety přehradil cestu studentům, kteří šli z Albertova," řekl shromážděným filosof Václav Němec z iniciativy Kroměřížská výzva, která hledá kandidáta do příští prezidentské volby v roce 2018.

Zahájení zásahu proti studentskému průvodu 17. listopadu 1989 se pořadatelé happeningu rozhodli oslavit nikoli minutou ticha - protože, jak uvedl Němec, se ještě nejedná o pohřeb demokracie, ale minutou hluku.

"Protože chceme probudit občanskou společnost, aby se nechovala jako Šípková Růženka, která svým spánkem a svoji lhostejností umožňuje, aby byly pošlapávány demokratické principy a hodnoty," zdůraznil Němec.

Zvonění budíků mělo podle něho taky připomenout politikům, aby tyto hodnoty hájili a aby je nepošlapávali a nevyprodávali je za pochybné zájmy nebo spojenectví.

Oslavu státního svátku Dne boje za svobodu a demokracii na Václavském náměstí pojali organizátoři jako pásmo několika desítek hudebních a řečnických vystoupení.

Témata:  17. listopadu demonstrace 17. 11. 2016

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy