Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf kanceláře prezidenta Pilc rezignoval. Může za to prověrka

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Náčelník kanceláře prezidenta republiky Rostislav Pilc, který přišel o bezpečnostní prověrku, dnes rezignoval. Uvedl to jeho právní zástupce Daniel Volák.

Poznamenal, že Pilc i nadále považuje rozhodnutí Národního bezpečnostního úřadu o odebrání své bezpečnostní prověrky za nezákonný, nechce ale prodlužovat stav, ve kterém je prezident "kvůli této záležitosti vystaven stálému veřejnému i mediálnímu tlaku".

Pilc o prověrku přišel na konci loňského listopadu. Proti rozhodnutí podal rozklad k řediteli NBÚ, neuspěl ale ani s ním. Minulý týden se proto obrátil správní žalobou na soud. Podle spekulací v tisku mohou za jeho případem stát spory ve Vojenském zpravodajství (VP).

Pilc v aféře kolem Jany Nagyové (nyní Nečasové) svědčil v neprospěch svých bývalých kolegů z VP. Zpráva VP pak prý poukázala například na Pilcovy vazby na Rusko.

Prezident Miloš Zeman posléze řekl, že Pilc bude muset ve funkci skončit, protože prověrku na rozdíl od kancléře Vratislava Mynáře, kterému se ji nepodařilo v minulosti získat, pro svou práci potřebuje. Později ale řekl, že si nejprve prostuduje všechny dokumenty a až poté o osudu Pilce rozhodne.

Témata:  Rostislav Pilc Pražský Hrad

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy