Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstvo chce zvýšit zaměstnavatelům příspěvek pro zdravotně postižené

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Růst minimální mzdy a její vztažení i na zdravotně postižené od 1. ledna příštího roku plánuje ministerstvo práce a sociálních věcí kompenzovat zaměstnavatelům zvýšením státního příspěvku o 700 korun měsíčně.

Nyní činí maximálně 8800 korun měsíčně. Zaměstnavatelé by nově na plat postižených zaměstnanců mohli využít také 2700 korun, které nyní mohou měsíčně čerpat jen na další náklady související se zaměstnáváním postižených. Návrh je součástí programu pondělního zasedání zástupců vlády, odborů a zaměstnavatelů.

Na příspěvky má nárok zaměstnavatel, který zaměstnává na chráněných pracovních místech více než polovinu lidí ze zdravotním postižením z celkového počtu pracovníků. Může dostat tři čtvrtiny skutečně vynaložených mzdových nákladů, maximálně ale 8800 korun.

Minimální mzda od 1. ledna stoupne na 11.000. Nyní platí pro chráněné zaměstnávání snížená minimální mzda 9300 korun měsíčně. Od ledna tak na chráněná místa budou muset zaměstnavatelé připlatit 1700 korun. Sloučením mzdového a provozního příspěvku budou moci dosáhnout na 11.500 korun.

"Bude ponecháno na rozhodnutí zaměstnavatele, zda částku vyčerpá pouze na 75 procent mzdových nákladů vynaložených na zaměstnance, nebo na provozní náklady," stojí v ministerském materiálu.

Příspěvek zaměstnavatelé podle ministerstva nečerpají v plné výši, průměrně stát na jednu osobu v první čtvrtletí vyplácel 10.741 korun.

Témata:  Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky zdravotně postižení

Aktuálně se děje

16. května 2024 9:38

Putin a další světoví lídři odsoudili útok na Fica

Ruský prezident Vladimir Putin poslal slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové telegram v souvislosti s atentátem na premiéra Roberta Fica. Kreml útok na předsedu vlády odsoudil jako naprosto nepřijatelný, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.