Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž ze Zlínska šířil HIV, hrozí mu až 12 let

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Zlín - Před Krajským soudem ve Zlíně dnes stanul Pavel Sousedík (53) z Vizovic, který je obžalován z vědomého šíření viru HIV. Muž vinu odmítá, hrozí mu až 12 let vězení.

Podle státního zástupce Lea Foltýna obžalovaný nakazil v červnu roku 2013 ve svém bydlišti muže (34) a předloni v říjnu měl nechráněný pohlavní styk s mužem (45) v hotelu v Brně. Podle státního zástupce druhý z mužů nebyl nakažen jen shodou šťastných náhod, což nezáleželo na vůli obžalovaného.

Obžalovaný je HIV pozitivní od roku 2005, dříve byl léčen i na syfilis. U soudu řekl, že se HIV nakazil, když poskytoval první pomoc při dopravní nehodě. Vinu na nakažení mladšího z poškozených odmítl, žádný sex s ním prý neměl.

Nechráněný pohlavní styk s druhým z mužů přiznal. "Už při prvním setkání jsem ho informoval, že jsem HIV pozitivní. Bylo to jeho svobodné rozhodnutí," hájil se Sousedík.

Mladší z mužů ale u soudu potvrdil, že s obžalovaným nechráněný pohlavní styk měl. O nemoci mu Sousedík však řekl až následující den, uvedl muž. Podle Sousedíka muž poskytoval sex za peníze a bere drogy. Poškozený potvrdil, že za peníze chodil. Uvedl ale také, že drogy brali i na společných schůzkách s obžalovaným, což Sousedík odmítl.

Starší z mužů dnes u soudu řekl, že mu Sousedík o svém nakažení virem HIV řekl při jejich první schůzce a že provozovali chráněný styk. Při dřívějším výslechu na policii ale uvedl, že spolu nechráněný styk měli. Hlavní líčení pokračuje 16. ledna.

Sousedík čelí obžalobě i u Okresního soudu ve Zlíně. Podle policie bral jako komisař, který měl na starost zkoušky odborné způsobilosti žadatelů o zbrojní průkaz, úplatky. Pokud bude uznán vinným, hrozí mu v této věci až deset let vězení. Hlavní líčení zatím nařízeno nebylo.

Témata:  HIV (RNA virus z rodu lentivirus) soudy homosexuálové

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy