Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Radikál Vandas byl navržen na státní vyznamenání

Tomáš Vandas /DSSS/. Manifestace na podporu uprchlíků se uskutečnila 26. června na Moravském náměstí v Brně, kam ve stejný den svolali protest i radikálové z Dělnické mládeže. (26. června 2015)
Tomáš Vandas /DSSS/. Manifestace na podporu uprchlíků se uskutečnila 26. června na Moravském náměstí v Brně, kam ve stejný den svolali protest i radikálové z Dělnické mládeže. (26. června 2015)
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha – Spoluzakladatel dnes již zakázané radikální nacionalistické Dělnické strany a současný předseda strany Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS) Tomáš Vandas byl navržen na státní vyznamenání. Hrad už potvrdil,že návrh obdržel.

Vandase na ocenění navrhla jeho strana DSSS. „Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář adresoval DSSS dopis, v němž oznamuje, že návrh na ocenění předsedy Tomáše Vandase státním vyznamenáním ČR byl předán prezidentovi Miloši Zemanovi," uvedla strana na sociálních sítích.

Kromě toho zveřejnila celou odpověď, kterou straně zaslal hradní kancléř Mynář.

Nominaci letos dostal například ještě exprezident Václav Klaus či básník a spisovatel Jan Zahradníček, šéf Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása, chirurg a traumatolog Leopold Pleva a otec a syn Emanuel a Josef Zima, kteří v Budapešti pomáhali při záchraně slovenských a maďarských Židů.

Letošní kandidáty na státní vyznamenání by měla Sněmovna navrhovat prezidentu Miloši Zemanovi zhruba v polovině roku. Zatím má tři desítky nominací od veřejnosti i od poslanců, další ještě mohou přibývat

Veřejnost mohla svoje podněty odevzdat do konce března, až do konce dubna mohou lidé podávat návrhy prostřednictvím jednotlivých poslanců. Podle zákona jsou dny určené pro předávání vyznamenání 1. leden a 28. říjen.

Témata:  Tomáš Vandas Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS)

Aktuálně se děje

5. května 2024 9:28

Hladomor v Gaze. Oficiální to není, ale šéfka WFP má jasno

Na severu Pásma Gazy vládne plnohodnotný hladomor, prohlásila ředitelka Světového potravinového programu WFP Cindy McCainová v rozhovoru pro americkou televizi NBC. Zdůraznila přitom, že na světě je dostatek jídla pro všechny obyvatele. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy