Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman nevyvodí žádné důsledky z chybné informace hradního protokolu o Schapirovi

Andrew Schapiro
Andrew Schapiro
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman nevyvodí žádné důsledky z chybné informace hradního protokolu o neúčasti amerického velvyslance Andrewa Schapira na oslavách 28. října na Hradě. Prezident také dodrží termín výměny dvou ministrů kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD) 30. listopadu.

S ředitelem protokolu Jindřichem Forejtem si o omylu promluvil. "Pan prezident z toho nebude vyvozovat nějaké personální nebo jakékoliv jiné důsledky. Osobní rozmluva vše vyřešila," uvedl dnes Jiří Ovčáček, hradní mluvčí.

Zeman Schapira ve středu 9. listopadu obvinil, že se "jako téměř jediný z velvyslanců" neúčastnil oslavy státního svátku na Pražském hradě. Americké velvyslanectví Zemanovo tvrzení odmítlo. Podle ambasády Schapiro na ceremoniálu ve Vladislavském sále byl, což dokazují i fotografie v médiích. Potvrdil to také německý velvyslanec v Česku Arndt Freytag von Loringhoven, který vedle Schapira seděl.

Hrad nejprve k omluvě neviděl důvod. "Netřeba se omlouvat neviditelnému," uvedl ve čtvrtek 10. listopadu Ovčáček. O den později ale prezident vydal prohlášení, ve kterém se za omyl omluvil: "Informaci (o neúčasti) prezident republiky obdržel od Protokolu prezidentské kanceláře. Pokud by tato informace nebyla správná, prezident republiky se samozřejmě omlouvá panu velvyslanci," uvedl.

Schapiro měl loni výhrady k Zemanově cestě na oslavy konce druhé světové války do Moskvy. Zeman na to reagoval prohlášením, že Schapiro má zavřené dveře na Hrad, velvyslanec se tam však při oficiálních příležitostech později objevoval. Zeman věří tomu, že po zvolení Trumpa americkým prezidentem se vztahy Česka s USA zlepší. Vztahy podle něj nebudou zatíženy "některými nedorozuměními, jako je například ne zcela profesionální postoj současného amerického velvyslance pana Schapira, který dává nevyžádané rady prezidentu republiky, kam má, či spíše kam nemá cestovat".

Na 30. listopadu má Zeman naplánovanou schůzku s končícím ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD). "Prezident dodrží termín 30. listopadu a v tento den se sejde s ministrem zdravotnictví Němečkem," uvedl Ovčáček.

Dnes se Zeman schází s nástupci odvolaných ministrů - ředitelem nemocnice v pražském Motole Miloslavem Ludvíkem a poslancem Janem Chvojkou. Od změny si premiér Sobotka slibuje zvýšení dynamiky práce kabinetu v posledním roce vlády.

Témata:  Miloš Zeman Andrew Schapiro vláda

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy