Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman odvolal ministry Němečka a Dienstbiera

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes odvolal ke 30. listopadu ministry zdravotnictví Svatopluka Němečka a lidských práv Jiřího Dienstbiera (oba ČSSD), jak ho o to požádal premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Informoval o tom mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Zeman dnes na Pražském hradě přijímá nástupce odvolaných ministrů - ředitele nemocnice v Motole Miloslava Ludvíka a poslance Jana Chvojku. Do funkce je jmenuje poslední listopadový den. Výměnu v čele resortů obsazených sociálními demokraty si vyžádal Sobotka, chce aby kabinet byl dynamičtější.

U koaličních partnerů Sobotka neuspěl s výzvou o zvážení dalších změn. Odmítl to vicepremiér za hnutí ANO Andrej Babiš a dnes zopakoval postoj KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Novinářům před bilančními schůzkami, které má Sobotka s ministry naplánovány, řekl, že vítězná sestava se nemění.

Sobotka odvolání vysvětlil únavou ministrů. Tým mění po krajských a senátních volbách, ve kterých ČSSD neuspěla a po kterých se vůči němu zvedla vnitrostranická kritika. Část ČSSD míní, že by se strana měla přiklonit k politice prosazované Zemanem a získat tak jeho voliče.

Němeček odvolání přijal s tím, že jeho prioritou je úspěch ČSSD ve sněmovních volbách v příštím roce. Někdejší Zemanův protikandidát v prezidentské volbě Dienstbier si zase myslí, že ho Sobotka vyměnil za to, že nebude mít na březnovém volebním sjezdu strany vyzyvatele.

Témata:  Miloš Zeman Svatopluk Němeček Jiří ml. Dienstbier

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy