Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Praha kvůli opencard podá žalobu na exprimátora Béma

Dobíjecí terminál Opencard v Praze
Dobíjecí terminál Opencard v Praze
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Rada hlavního města se dnes rozhodla podat žalobu v kauze opencard. Jejím cílem je vymáhat škodu po někdejších pražských radních včetně bývalého primátora Pavla Béma (ODS).

Žaloba má vést k postihu politiků zodpovědných za kauzu opencard. Opoziční i koaliční strany tento krok přivítaly. Bém jej označil za projev ztráty soudnosti. Karta opencard stála Prahu zhruba 1,7 miliardy korun. Od letošního března ji začalo město nahrazovat novou kartou lítačka.

Radní dnes uložili ředitelce magistrátu Martině Děvěrové, aby žalobu ve spolupráci s úředníky a právními poradci dopracovala. Při tom bude určena výše škody. V médiích se dříve objevila informace, že Praha žalobu musí podat do letošního 5. prosince, jinak nebude mít nárok škodu uplatňovat. Podle magistrátu tato lhůta město nijak neomezuje. Kdy bude finální znění žaloby dokončeno, není jasné.

Žaloba města na náhradu škody je správný krok, říkají zástupci opozice v Praze. Někteří vedení města kritizují, že mělo jednat rychleji. "My doporučujeme předběžnou opatrnost a podat to co nejdřív," uvedl za piráty zastupitel Mikuláš Ferjenčík.

Podle Béma neudělalo současné vedení pro Prahu nic a dnešní rozhodnutí je pouhý výkřik. Žaloba má podle rady vymoci způsobené škody od politiků zodpovědných za kauzu červené karty na MHD. Kdy přesně Praha žalobu podá, zatím není jasné.

"Rozhodnutí rady považuji za symptomatický projev duševního onemocnění, které je charakteristické absolutní ztrátou soudnosti," uvedl Bém. Ve funkci primátora skončil v roce 2010, dnes se věnuje mimo jiné své původní profesi psychiatra.

Ve svém vyjádření kritizuje současné vedení Prahy za nečinnost. Podle něj radní v žádném ohledu nezlepšili život Pražanů, nevytvořili územní plán, nepodařilo se jim stabilizovat dopravní podnik a neodstartovali žádný významný investiční projekt. "Odpovědi jsou smutné: ani jedno, ani druhé, třetí či čtvrté. Vlastně nebýt dnešního ´výkřiku´ na téma opencard, neměli byste o čem psát. Z těchto důvodů, ptáte-li se na můj názor, jej považuji za projev absolutní ztráty soudnosti," uvedl Bém.

Primátorku Adrianu Krnáčovou (ANO) kritizuje Bém rovněž za zavedení karty lítačka, která od března nahrazuje opencard. "Paní Krnáčová zavedla bez jakéhokoliv transparentního výběrového procesu lítačku, která neumí vůbec nic a stojí stejně jako dříve opencard. Upřímně, myslím si, že rada dnešním rozhodnutím vstoupila do slepé uličky, kde nakonec chytí sama sebe, protože prostým srovnáním nákladů se nemůže zjistit nic jiného, než jsem právě popsal," uvedl Bém.

Témata:  Praha Pavel Bém Opencard

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy