Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci a jejich zákon "lex babiš"? Americký novinář si posvítil na dění v Česku

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Velmi často se mluví o střetu zájmů vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše. Poslanci se dokonce pokouší jeho moc spoutat takzvaným zákonem „lex babiš“. Jak ale poukazuje americký novinář a komentátor, na jednu věc se zapomíná.

Už v pondělí budou poslanci rozhodovat o zákonu o střetu zájmů. Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka trvá na tom, že je důležité ho schválit, protože upravuje mimo jiné podmínky pro podnikání členů vlády.

Jak ale připomíná Best, Babiš není zdaleka jediný, kdo je v obřím střetu zájmů. „Když česká média potřebují vyjádření k zemědělské politice, často volají Jaroslavu Faltýnkovi (ANO). Faltýnek je konec konců předsedou zemědělského výboru Poslanecké sněmovny. Jen zřídka se ale média zmiňují o tom, že je rovněž členem představenstva největší české zemědělské společnosti – Agrofertu. Dokonce je členem představenstva zodpovědným za vnější vztahy," nastiňuje fakta novinář.

„Přesně tak, člen představenstva Agrofertu Jaroslav Faltýnek má za úkol externě jednat s předsedou zemědělského výboru PSP ČR Jaroslavem Faltýnkem. Jak může Evropská komise tolerovat tak očividný střet zájmů? Jako fraška pak vypadají některé unijní investiční pobídky, jako například tento týden oznámená dotace ve výši 65 milionů Kč na rozšíření mlékárny Olma, kterou vlastní Agrofert," připomíná Best.

Postavená druhého muže ANO je tak podle něj velmi problematické. „Poslanec Faltýnek je českou ústavou vázán k tomu, aby vykonával svůj mandát v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Pokud to neudělá, hrozí mu nepříjemný pocit viny. Pokud nebude člen představenstva Agrofertu Faltýnek jednat v zájmu své společnosti, hrozí mu podle zákona tvrdý postih. Není to těžká volba," dodává ostře americký novinář.

Témata:  Jaroslav Faltýnek Andrej Babiš Erik Best

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy