Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izraelští politici by měli jezdit do Česka častěji, přeje si Sobotka

Bohuslav Sobotka na zahájení pražské kampaně ČSSD
Bohuslav Sobotka na zahájení pražské kampaně ČSSD
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Na konferenci u příležitosti dvacátého výročí založení Česko-izraelské smíšené obchodní komory (ČISOK) dnes mezi řečníky vystoupil také český premiér Bohuslav Sobotka. Ten například prozradil, že by měl zájem o častější návštěvy izraelských představitelů v Česku. 

Výraznější přítomnost zástupců Izraele by podle něj ještě posílila tradiční podporu, které se židovský stát těší u české veřejnosti. „Izrael je pro nás důležitý a strategický spojenec," řekl Sobotka. „Úkolem, který je teď před námi, je, aby ta relace i z hlediska vzájemných kontaktů na nejvyšší politické úrovni nebyla příliš jednostranná. Abychom dosáhli toho, že i vysocí představitelé státu Izrael budou častěji navštěvovat Českou republiku," uvedl.

Připomněl, že Československo podporovalo Izrael krátce po jeho vzniku a že si to Izraelci stále pamatují. K dobrým vztahům mezi Českem a Izraelem podle Sobotky přispívá i ČISOK. „Chtěl bych komoře poděkovat za to, že dlouhodobě pečuje o to, aby česko-izraelské vztahy zůstaly dobré," řekl. Komora podle něj pomáhá rozvoji projektů v oblasti vědy a výzkumu, obrany i vzájemného obchodu.

Česko loni podle údajů ministerstva zahraničí vyvezlo do Izraele zboží za 17,4 miliardy Kč, dovezlo zboží za 5,6 miliardy Kč. Obrat vzájemného obchodu se meziročně zvýšil o 17 procent. Největší položku českého exportu tvořila motorová vozidla.

Témata:  Bohuslav Sobotka Izrael

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy