Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Účtenka pro EET nenahrazuje doklad o zakoupení zboží, varuje ČOI

EET - elektronická evidence tržeb
EET - elektronická evidence tržeb
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Česká obchodní inspekce (ČOI) upozorňuje, že spotřebitelé mají při koupi zboží stále nárok na doklad o zakoupení. Chystaná povinná účtenka pro elektronickou evidenci tržeb (EET) takový doklad nenahrazuje. Vystavení „dokladu o zakoupení“ bude ČOI nadále kontrolovat.

Spotřebitel má podle zákona nárok na doklad o zakoupení se všemi náležitostmi. Má být poskytnut na vyžádání v okamžiku zakoupení výrobku nebo poskytnutí služby. Takový doklad pak slouží například i pro účely reklamace.

Záruku stanoví občanský zákoník u spotřebního zboží obecně na 24 měsíců. Při koupi použitého spotřebního zboží se prodávající může se spotřebitelem dohodnout, že se tato lhůta zkracuje na polovinu. Zkrácenou dobu trvání odpovědnosti za vady je však třeba vyznačit v dokladu o zakoupení, stejně jako případné vady nebo nedostatky.

Oproti tomu doklad k elektronické evidenci tržeb tyto informace obsahovat nemusí. "Proto spotřebitelům doporučujeme, aby na vystavení dokladu o zakoupení se všemi náležitostmi stále trvali a nespokojili se jen s účtenkou pro potřeby EET," uvedl Jiří Fröhlich, mluvčí inspekce.

"Ani dosavadní účtenka automaticky nenahrazuje doklad o zaplacení a není nám proto známo, z jakého důvodu se ČOI domnívá, že by tak měla být vnímána účtenka po zavedení e-tržeb," uvedl mluvčí ministerstva Michal Žurovec. Praxe podle něj bude fungovat jako dosud. Bude záležet pouze na podnikateli, zda příslušné doklady bude vydávat samostatně, nebo je vydá jako jeden doklad.

Témata:  elektronická evidence tržeb ČOI (Česká obchodní inspekce) účtenky

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy