reklama

Nezapomenutelným se stal Peterka pro několik generací diváků jako Krakonoš z večerníčku Krkonošské pohádky.

Peterka toužil uspět jako vzpěrač, ale nakonec ho osud zavedl do divadla. Herecké začátky odbyl ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti, odkud zamířil do libereckého Divadla F. X. Šaldy, kde vytvořil kolem 250 rolí.

Ať už byl Peterka v hlavní, nebo vedlejší roli, vždy dokázal přitáhnout pozornost svým sebevědomým vystupováním, fyzickou kondicí a hlubokým hlasem, které ho předurčovaly pro role "tvrďáků". Takové si zahrál například ve filmu Jáchyme, hoď ho do stroje!, komedii "Čtyři vraždy stačí, drahoušku", ale i v pohádkovém seriálu Arabela, kde se skrýval pod maskou Fantomase. Svých vloh pro komedii pak plně využil třeba ve snímku Zítra to roztočíme, drahoušku...!.

Přestože si Peterka získal generace dětí rolí Krakonoše, na natáčení Krkonošských pohádek nevzpomínal zrovna rád, protože se tehdy moc nevyspal. "Ze zkoušky v divadle jsem jel do Prahy na Barrandov, tam jsme točili do rána, a pak jsem se zas vracel do Liberce," popsal v minulosti svůj tehdejší život. Za týden tehdy naspal sotva pár hodin a ještě musel jako Krakonoš kouřit dýmku, přestože byl nekuřák.

 

V roce 2001, kdy bylo Peterkovi 79 let, poznamenal vitálního muže těžký úraz. Na obvyklé procházce kolem liberecké přehrady ho nepozorná řidička vozem přirazila na svodidla tak nešťastně, že mu jednu nohu zlomila a druhou částečně rozdrtila. Herec prodělal čtyři desítky operací, ztratil 50 kilogramů na váze a musel chodit o berlích.