Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německý soud přijal přelomové rozhodnutí, které se uprchlíkům rozhodně líbit nebude

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Berlín – Německý soud přijal přelomové rozhodnutí, podle kterého ne všichni Syřané, kteří přijeli do Německa, patří do kategorie uprchlíci a tudíž nemají právo na udělení plného azylu. Někteří z těchto lidí podle soudu po návratu do vlasti nebudou čelit pronásledování, jak tvrdí.

Správní soud v regionu Šlesvik potvrdil současnou praxi Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky (BAMF), který čelí více než 30 tisíc žalob od migrantů. Ti si stěžují, že nedostali plný azyl, ale pouze jeho dočasnou a omezenou verzi, píše německý list Zeit.

Uta Strzyz, předseda senátu, řekl, že neexistuje žádný důvod domnívat se, že syrská vláda bude aktivně pronásledovat své občany. Plný azyl v Německu by podle něj měli získat Syřané pouze v případě, že mohou prokázat, že návrat do Sýrie by vedl k jejich pronásledování.

Z 30 tisíc migrantů, kteří BAMF žalují, zatím uspělo asi 2600. Syřané si většinou stěžují na to, že jim byla udělena jen doplňková ochrana, při které mají jen omezená práva - na rozdíl od plného azylu. Ochrana jim zajišťuje, že nebudou deportováni do domovských zemí, zároveň si ale v blízké budoucnosti nemohou do Německa přivést své příbuzné v rámci principu slučování rodin.

Rozhodnutí soudu je přitom v kontrastu s obecnou představou, že všichni prchající Syřané jsou legitimní uprchlíci. Toto tvrzení bylo zpochybněno už na začátku tohoto roku, kdy se objevily zprávy, že údajní žadatelé o azyl jezdí na dovolenou do země, ze které uprchli – a to včetně Syřanů, připomíná server Breitbart.

Mnoho Syřanů a dalších migrantů už také dobrovolně opouští Evropu a míří zpět do svých zemí původu, protože realita jejich života v Evropě nenaplnila jejich očekávání. Studie University of Warwick ukazuje, že migranti opouštějí Evropu, nebo raději pobývají v Turecku, kde jsou podle nich podmínky příznivější.

Případy migrantů žalujících německou vládu nejsou ojedinělé, další tisíce stížností byly podány na začátku roku - ne proto, že by migranti chtěli plný azyl, ale proto, že zpracovávání žádosti trvá příliš dlouho. Právě dlouhé čekání na rozhodnutí o žádosti o azyl, které v některých případech trvá déle než devět měsíců, je dalším důvodem, proč se migranti vrací do svých zemí.

Někteří syrští migranti údajně kvůli návratu do země přistoupili k radikálnímu kroku a prchají tak, že, že si najímají obchodníky s lidmi, kteří je dostali do Evropy a kteří je teď mají opět propašovat zpět do Sýrie. Jeden syrský student podle serveru Breitbart k důvodu pro návrat uvedl: „Chci jít do Sýrie a pokračovat ve svém studiu na umělecké škole. I v případě, že se otevřou hranice, budu pokračovat. Jsem velmi rozzlobený na Evropany kvůli situaci, v níž žijeme."

Témata:  Německo uprchlíci soudy

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy