Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstvo pro místní rozvoj dostalo pokutu půl milionu

Ministerstvo pro místní rozvoj
Ministerstvo pro místní rozvoj
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) podá rozklad proti půlmilionové pokutě od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za to, že zadalo aktualizaci Národního elektronického nástroje (NEN) pro zadávání veřejných zakázek v rozporu se zákonem bez předchozího uveřejnění.

Po dnešní bilanční schůzce s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) to novinářům řekla šéfka MMR Karla Šlechtová (za ANO). S předsedou vlády se dohodla, že používání systému bude povinné zhruba v polovině příštího roku.

ÚOHS ministerstvo pokutuje kvůli tomu, že zadalo aktualizaci NEN bez předchozího uveřejnění. Portál Neovlivní.cz napsal, že už na jaře kritizoval zakázku na tento nástroj Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), protože projekt nepřinesl plánovanou úsporu veřejných peněz.

Antimonopolní úřad podle jeho mluvčího Martina Švandy vedle pokuty uložil zákaz plnění smlouvy na návrh společnosti QCM, která byla jedním z neúspěšných uchazečů a řízení iniciovala. Ministerstvo pochybilo podle ÚOHS mimo jiné i tím, že nevymezilo požadavky na předmět plnění v podrobnostech nezbytných pro zpracování nabídky. Tím diskriminovalo potenciální dodavatele, kteří neměli znalost systému.

Šlechtová dnes novinářům řekla, že rozhodnutí dostal resort před dvěma dny. "My s tímto rozhodnutím nesouhlasíme a budeme podávat rozklad. Ten jsme povinni podat do 15 dnů, následně bude na předsedovi antimonopolního úřadu, jakým způsobem rozhodne," řekla. 

Témata:  Ministerstvo pro místní rozvoj ÚOHS Karla Šlechtová

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy