Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Byl vydražen "Svatý grál" českých filatelistů. nový majitel sáhl hluboko do kapsy

Poštovní známky, ilustrační fotografie
Poštovní známky, ilustrační fotografie
Foto: Marie Cvrčková, EuroZprávy.cz

Praha - Známka s vyznačenou hodnotou "50/50h Doplatit", která vyšla v roce 1927 omylem, byla dnes v Praze vydražena za více než 1,7 milionu korun s aukční přirážkou. Pro nového majitele, jenž je z Česka, bude známka dobrou investicí.

Za ceny přes milion korun se prodává pouze několik československých známek. "Moc jich není, asi tři. Ale ty ostatní dvě ve světě neuznávají jako rarity, ani dokonce jako správné známky, protože nebyly součástí oficiálního vydání," uvedl znalec František Beneš, který potvrdil pravost exempláře.

Poté, co byla koncem 20. let minulého století známka omylem vydána v počtu asi 100 kusů, se podařilo objevit jen 17 z nich. Dnes vydražený exemplář je ale první nalezený od roku 1939.

Původní majitel, důchodce z Moravy, se nedávno stěhoval do domova důchodců a mohl si s sebou vzít jen malou část své obsáhlé sbírky. Pozval si kamarády sběratele, aby si ze zbytku známek vybrali, co by se jim hodilo. Při prohlídce si však jeden z nich všiml chybotisku a majiteli doporučil obrátit se na znalce. Ten pak zjistil, že jde o pravý exemplář tuzemského "svatého grálu" filatelistů.

"Když srovnáme ceny, jakých jsme dosahovali třeba před třemi lety, tak nyní jsme u stejných známek dosáhli i více než dvojnásobku původních cen," uvedl znalec. "To souvisí jednak se všeobecnou nejistotou ve společnosti, protože známkám se vždy nejlépe daří, když se blíží těžké doby. Druhá věc je, že se blíží Světová výstava poštovních známek Praga 2018, a to vždy stoupne zájem investorů," dodal.

Témata:  poštovní známky aukce

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační fotografie.

Vykolejené vozy chce ČD odklidit ve čtvrtek. Vlaky u Klínce nepojedou

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava.