Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR se chlubí, že porazila USA, raketu Hwasong-14 dala na známky

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: www.boston.com

Situace kolem Severní Koreje v posledních dnech a týdnech opět vyvolává velké napětí. V červenci tamní režim otestoval hned dvě mezikontinentální balistické střely Hwasong-14 (ICBM), o kterých se říká, že mohou mít potenciál zasáhnout kontinentální Ameriku. KLDR se svými zbraněmi chlubí nejen při testech, ale nově také na poštovních známkách. Informuje o tom CNN.

Testy raket vyvolaly bouřlivou reakci ze strany USA, které na zemi uvalily další sankce. Americký prezident Donald Trump poté přišel se sérií ostrých výroků, v nichž KLDR mimo jiné varoval před „ohnivou zlobou, jakou svět neviděl". „Severní Korea by raději neměla dál Spojeným státům vyhrožovat, pokud ale bude, narazí na ohnivou zlobu, jakou svět neviděl,“ tvrdil před několika dny.

Get your Hwasong-14 ICBM first flight-test commemorative stamps! Newly released by #NorthKorea. (via KCNA) pic.twitter.com/xvyrXYWDf0

— Ankit Panda (@nktpnd) 8. srpna 2017

Jak se ale zdá, Pchjongjang si z takových slov moc nedělá. Vládnoucí strana KLDR se rozhodla oslavit vypuštění své rakety řadou pamětních známek. Bizarní sbírka se objevila I na internetu a zobrazuje několik snímků rakety a severokorejského vůdce Kim Čong-una, který nařídil její start.

Jedna ze známek na sobě dokonce má informace o tom, jak daleko raketa letěla a že test byl úspěšný.

Get that sweet apogee & range data right on your stamp. pic.twitter.com/PtpibZlUxr

— Ankit Panda (@nktpnd) 8. srpna 2017

Severokorejská tisková agentura KCNA ke známkám uvedla: „Všechny tyto známky představují úspěch v testování mezikontinentální balistické rakety Hwasong-14, která znamená průlom do konečné fáze budování národních nukleárních sil. Je to velké vítězství, které Severní Korea získala v antiimperialistickém protiamerickém konfliktu.“

Přestože známky nejsou tak hrozivé jako samotná jaderná raketa, dále ilustrují záměry Severní Koreje a pýchu, kterou země kvůli svým mezikontinentálním balistickým raketám cítí, uvádí server The Independent.

Dřívější speciální známky vydané KLDR připomínaly například výročí korejské války a dokonce i život princezny Diany.

Témata:  Severní Korea poštovní známky USA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy