Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel zpěvák Stanislav Procházka (96). Nazpíval hymnu Slavie

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Dnes zemřel zpěvák Stanislav Procházka. Věnoval se zejména dechovce, ale nazpíval například i fotbalovou hymnu Slavie, které byl velký fanoušek. Bylo mu 96 let.

Stanislava Procházku je snadné si vybavit především podle největších hitů, které si posluchači oblíbili: Nikdy se nevrátí, Bíle konvalinky, Hej panímámo, Andulička... Fanoušci pražské Slavie ho znají jako autora jejich fotbalové hymny Naše věčná Slavia, k níž složil hudbu i text.

Stanislav Procházka se začal jako profesionální zpěvák živit už krátce před válkou. Vystupoval hlavně v Praze, například v Lucerna Baru, prestižní kavárně Vltava nebo v divadle Járy Kohouta. Širokou popularitu mu ale získalo až poválečné angažmá v rozhlase, kde vystupoval s orchestrem F. A. Tichého a později s Orchestrem Karla Vlacha. Hrál ovšem i v televizi, v pořadech jako bylo Televarieté nebo Kavárnička dříve narozených.

Zpěvák o třináct let přežil svého syna, rovněž Stanislava Procházku, který zemřel v roce 2003 na Parkinsonovu chorobu. I ten se věnoval dráze profesionálního zpěváka, ale na rozdíl od svého otce býval hvězdou populární hudby.

Stanislav Procházka mladší byl až do konce svého života velmi aktivní - jak soukromně, tak profesionálně. Ještě ve svých devadesáti letech vydal hudební album Nedělej nám starosti, stáří.

Témata:  Stanislav Procházka úmrtí SK Slavia Praha

Aktuálně se děje

2. května 2024 17:46

V Česku se rozjel ze stanice vlak bez personálu. Souprava vykolejila

Vlak bez personálu i cestujících se v úterý samovolně rozjel ze stanice. Jízda jednotky Regionova skončila vykolejením v údolí Bojovského potoka ve středních Čechách. Provoz na trati byl zastaven, incident vyšetřuje drážní inspekce. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy