Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odmítáme kvóty, protože jednoduše nefungují, řekl Zaorálek

Lubomír Zaorálek /ČSSD/
Lubomír Zaorálek /ČSSD/
Foto: Reprofoto YouTube

Bratislava – Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek dne vystoupil na mezinárodní bezpečnostní konferenci Globsec v Bratislavě. Při té příležitosti uvedl, že Praha odmítá kvóty na uprchlíky hlavně proto, že prostě nefungují.

Česko odmítá povinné kvóty na přerozdělování uprchlíků v EU proto, že je přesvědčeno o tom, že takový systém nefunguje. Zároveň je proti tomu, aby otázka čerpání peněz z evropských fondů byla spojována s řešením migrační krize, uvedl Zaorálek.

„Máme problém souhlasit s povinnými kvótami. Jsme přesvědčeni, že to nefunguje. Pro politiky je nemožné vysvětlovat lidem, že musejí akceptovat tento závazný systém, když lidé vidí, že migranti nechtějí zůstat v Česku," uvedl Zaorálek.

Země je podle něj připravena podílet se na řešení migrační krize na principu dobrovolnosti a že nemůže souhlasit s tím, aby se do Česka dostaly tisíce migrantů bez kontroly.

Podotkl, že veřejnost vnímá, že státy většími zkušenostmi s migranty nedokážou zvládnout integraci přistěhovalců do společnosti. Zmínil třeba bruselskou čtvrť Molenbeek, kde žije početná komunita přistěhovalců a kde belgická policie v březnu zadržela teroristu Salaha Abdeslama.

„Jak mohu vysvětlit obyvatelům České republiky, že jsme schopni zvládnout tok lidí lepším způsobem než mnohem zkušenější státy v této oblasti - Francie, Německo nebo Británie?" ptal se.

Podle ministra nelze spojovat postoje evropských zemí k migrační krizi s penězi z evropských fondů, přičemž takové postoje označil za zcela pomýlené. "Není možné srovnávat proud lidí s tokem peněz," řekl Zaorálek.

Témata:  Lubomír Zaorálek uprchlíci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy